ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Забременявайте за здраве!

Забременявайте за здраве!

Бременна

Лекари от израелския университет Хадаш в Йерусалим твърдят, забременяването е полезно за бъдещите майки.

При бременност в организма на жената настъпват редица положителни процеси, които карат останалите хора да казват, че очакващите рожба сияят.

Еврейските учени установили след няколкогодишно изследване, че докато една жена е бременна, процесът на стареене при нея значително се забавя. Освен това в нейния организъм се забелязва подобряване на регенерационния процес на мускулите и тъканите.

Проучването е осъществено благодарение на използвания високотехнологичен скенер за ядрено-магнитен резонанс. С модерното устройство били наблюдавани бременни и небременни мишки.

Опитните животни и от двете групи претърпели чернодробни трансплантации. Идеята на учените била да сравнят времето, при което се възстановява организмът на опитните гризачи.

Анализът на получените данни показал, че при близо 96 процента от бременните мишки черният дроб се възстановява само за два дни.

Бременност

При другите мишки този процент е значително по-малък – едва 46 процента. Последващи изследвания показали, че бременността оказва ползотворно влияние и на сърдечната дейност, като това състояние продължило близо 2 месеца след раждането.

Учените предполагат, че еволюцията е заложила в организма на жените своеобразен серум на младостта. Това се налага, защото майката трябва да се грижи освен за нормално потичащите функции в собственото ѝ тяло, и за тези на очакваната от нея рожба.

Учените предполагат, че този серум се поражда от връзката между детето и неговата майка. Според тях той значително забавя стареенето.

Тъй като бременността е уникален биологически модел на отчасти споделена кръвоносна система, ние смятаме, че е възможно той да има подмладяващ ефект върху майката, се казва още в изследването, публикувано в журнала Раждаемост и стерилитет, цитиран от Яху.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати