Ниски тромбоцити в кръвта

Тромбоцитопения
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Тромбоцитопенията е състояние, при което е налице намален брой на тромбоцитите в кръвта. Тези кръвни клетки са безцветни и участват активно при кръвосъсирването на кръвта. При отворени кръвоносни съдове и кървене тромбоцитите се слепват, образувайки кръвен съсирек.

Тази промяна в показателя на кръвта се среща при хора с левкемия или проблеми с имунната система, също при някои вирусни инфекции като хепатит С и СПИН, при провеждане на химиотерапия, алкохолизъм. В някои случаи намален брой на тромбоцити се наблюдава и след приема на медикаменти (хепарин, хинин, сулфонамиди, антиконвулсанти и други), като е възможна и наследственост.

Тромбоцитопенията може да се среща както при деца, така и при възрастни. При по-леко изразената ѝ форма симптомите са малко, но при силно намален брой на безцветните кръвни клетки е налице реална опасност за живота поради възможен вътрешен кръвоизлив.

Симптомите, проявяващи се от намаления брой тромбоцити в кръвта, са появата на кръвонасядания по тялото, повърхностни кръвоизливи по кожата (петехии) и то по често по долните крайници. Наблюдава се още продължително кървене при порязване, кървене от венците или носа, а понякога се откриват и кръв в урината и изпражненията.

При жените е налице обилен менструален цикъл. Пациентите с тромбоцитопения се чувстват уморени, може да е налице жълтеница и увеличен далак.

Кръвоносни съдове

Нормално броят на тромбоцитите в кръвта е около 150 000 до 450 000 тромбоцити на микролитър циркулираща кръв. И понеже те живеят средно 10 дни, то организмът трябва непрекъснато да произвежда нови от костния мозък.

Намален брой на тромбоцити може да се открие и по време на бременност, чието количество обаче се възстановява след раждане. Различни бактериални инфекции на кръвта, т. нар. бактериемия също може да доведат до тромбоцитопения.

При откриване на някои от симтомите на тромбоцитопения трябва да се посети специалист в областта, за да бъдат направени нужните изследвания, които да потвърдят състоянието. В следващия етап се провежда лечение.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
10.06.2019 13:05
Не помага
0
0
Анонимен
Анонимен
15.06.2018 23:43
При ниски тромбоцити може да се използва продуктът МАОЛО, който е на растителна основа, без странични ефекти. В сайта за МАОЛО има токсикологично проучване, което показва, че МАОЛО е абсолютно нетоксичен. Поддържа едновременно и хемоглобина и левкоцитите. При нисък хемоглобин и тромбоцити трябва да се приема в максималната доза 3 х 2 капсули дневно поне 10 дни и след контрола на кръвта, да се прецени с каква дозировка да се продължи. Подробности в сайта за МАОЛО.
1
1