Откриха протеин, който лекува рак и вируси

Лаборатория

Британски учени от благотворителната фондация Уелкъм тръст, работеща съвместно с лондонския Импириъл колидж, смятат, че са открили неизвестен досега протеин, който може да помогне на имунната система да се справи с раковите заболявания и различните вируси, тормозещи човечеството от години.

Фондацията нашумя миналата година със създаването на ваксина срещу вируса ебола, отнел живота на хиляди в Западна Африка, припомня вестник Дейли експрес.

Авторитетното медицинско списание Сайънс разказва, че чудотворният протеин, наречен LEM (Lymphocyte expansion molecule), е открит съвсем случайно. Веднъж обаче видели неговите свойства, учените от Импириъл колидж са съсредоточили всичките си усилия в разгадаването на неговите въздействия върху имунната система. Изследователите са на мнение, че до няколко години ще са в състояние да създадат действаща имунотерапия за болни пациенти.

Основната причина човешкият организъм да не може да се справи с раковите клетки и вирусите е слабото производство на Т-клетки - цитотоксични Т-лимфоцити. Новооткритият протеин обаче действа именно в тази посока, като стимулира тяхното развитие в мащаб, в който те са способни да се справят с всякакви сериозни заболявания.

В момента работата по разработване на новата имунотерапия с включен протеина LEM е стигнала до етап, в който се тества върху лабораторни животни. Изследователите са открили протеина при скрининг на мишки с генетични мутации.

Лабораторни мишки

Оказало се, че гризачите със специфична генетична мутация произвеждат 10 пъти повече Т-клетки, когато са заразени, в сравнение с останалите. Учените приписват този ефект на протеина LEM, който е наличен и при хората.

Според специалистите новата терапия, предназначена за хората, ще се състои в извличане на бели кръвни клетки от пациенти с рак, които преди да бъдат върнати обратно, ще бъдат заредени с протеина.

Преди да започнат изпитания с хора, са необходими по-нататъшни изследвания в животински модели. Откритието обаче крие голям потенциал за нов тип лечение, базирано върху естествената способност на имунната система да намира и унищожава необичайни клетки, казва д-р Майк Търнър директор на Уелкъм Тръст.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати