ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Синдром на аортната дъга

Синдром на аортната дъга

Синдром на аортната дъга

Синдромът на аортната дъга се отнася до група от признаци и симптоми, свързани със структурни изменения в артериите, разклоняващи се в аортна дъга. Тя е най-горната част на главната артерия и подпомага извеждането на кръвта от сърцето.

Причините, довеждащи до развитието на синдрома, са различни. Така например фактор може да бъде травма, наличие на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, както и вродени малформации на съдовете още преди раждането. Може да се стигне до анормално кръвоснабдяване и неправилен поток на кръвта към главата, врата или ръцете.

При децата се срещат много различни причини, довеждащи до развитието на синдрома на аортна дъга. Тук спадат вродената липса на клон на аортата и други.

Възпалителното заболяване, наречено синдром на Такаясу също може да доведе до стеноза (стесняване) на съдовете на аортната дъга, а оттам и до появата на характерните симптоми. То се наблюдава по-често при хора от азиатски произход.

Симптоматиката варира в зависимост от това коя артерия е засегната. В началото болните са отпаднали, оплакват се от лесна уморяемост, безапетитие и загуба на тегло.

Кръвоносни съдове

Пациентите се оплакват от промени в артериалното налягане, както и затруднения в дишането, също от замаяност, замъглено виждане, изтръпване на горен крайник и намален пулс.

Лечението при пациенти със синдром на аортната дъга често е оперативно, но може да бъде и неоперативно.

- Неоперативно лечение се провежда с вазоактивни и антилипемични медикаменти;

- Оперативното лечение се извършава посредством екстраторакални и интраторакални техники.

При физикалното изследване на пациента се установяват още липсващ или силно отслабен пулс на горните крайници и по рядко на долните, артериални шумове, които се долавят най-добре над каротидната и подключичната артерия, разлика в стойностите на артериалното налягане в отделните крайници.

При част от болните може да се установи и артериална хипертония поради обхващане на бъбречната артерия от възпалителния процес.

Синдрома на аортната дъга се доказва най-добре, използвайки се компютърната томография, ядрено-магнитният резонанс и ангиография на аортната дъга.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати