Билки за детоксикация

Коприва

Българската народна медицина датира от времето на траките, прабългарите и славяните и непрекъснато се е развивала. Особен разцвет постига през периода на турското робство, когато за българите не са полагани никакви, дори и елементарни лекарски грижи.

На тяхна помощ обаче се е притичала науката за билките. Неслучайно тогавашните лекари са се наричали знахари и те наистина успешно са лекували редица заболявания със силата на билките.

Дори днес билките намират широка употреба в медицината и козметиката. Особено популярни са тези билки, които се използват за детоксикация на организма, които продължават да са използвани и в наши дни.

Бял Равнец

От тях можете да си направите запарки или отвари, които да приемате по няколко пъти на ден. Ето кои билки могат да бъдат използвани при детоксикация:

1. Розмарин - Този красив бавнорастящ храст е мощно средство за детоксикация. Можете да си направите отвара от него, като кипнете няколко стръка розмарин в 1 л вода.

От така приготвената смес трябва да пиете по няколко пъти на ден. Ако течността Ви се стори прекалено силна, можете да си добавите малко мед.

2. Бял равнец - Среща се на много места из храсталаците и ливадите. Можете да си приготвите отвара, като накиснете 2 с. л. от билката в 500 мл вряла вода.

3. Коприва - Освен, че тя има детоксикиращо действие е доказано, че действа добре и при случаи на мускулни болки, болести на ставите, изтощаване след боледуване и др.

Кориандър

Можете да си направите отвара от коприва като залеете 2 с. л. от билката с 400 мл вряла вода и изчакате 2 часа да се накисне добре. Така приготвената течност се прецежда и от нея се приема по 1/2 ч. ч. преди ядене 4 пъти на ден.

4. Кориандър - Тази билка е особено разпространена като диворастящо растение из Брезнишко и Ивайловградско, но изсушена може да бъде закупена от всички по-големи магазини. 1 с. л. от счуканите ѝ плодове се заливат с 400 мл вода и се оставят да престоят около 1 час. От така направената запарка се приема по 1/2 ч. ч. преди ядене 4 пъти на ден.

5. Мента- Освен че от нея можете да си приготвите ароматен чай, тя е и отличен помощник ако искате да се справите с детоксикацията на организма си. 1. с. л. от билката се кипва за 10-тина мин. в 500 мл вода и след като се отцеди се приема по 1/2 ч. ч. по 3 пъти на ден.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати