ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за болки в ставите

Причини за болки в ставите

Причини за Болки в ставите

Хиляди хора страдат от болки в ставите. Този вид неразположение може да засегне една или повече стави. Обикновено болките се дължат на различни наранявания или стари травми. Причина за болките в ставите може да е и ревматоидният артрит. Това автоимунно заболяване води до скованост и остра болка в ставите.

Друг причинител на неразположението е и остеоартритът. Последствие от тази болест са шиповете, както и износването на ставния хрущял. Болестта е често срещана сред хората, преминали 45-годишна възраст. Възможно е болката в ставите да е предизвикана от бурсит.

Общо около двадесет са заболяванията, причиняващи болки в ставите. Освен гореспоменатите до това неразположение водят и лупусът, хондромалацията, подаграта. Инфекциите също могат да причинят болки в ставите. Пациенти със заболявания като Епщайн-Бар, хепатит, инфлуенца, лаймска болест, рубеола, заушки, варицела също имат подобни оплаквания.

Третата основна причина за болките в ставите са наранявания и фрактури като остеоартрит, остеомиелит, септичен артрит и тендинит.

Има начини да се предпазите или да облекчите симптомите на това неразположение. На първо място, винаги трябва да спазвате режима, който лекарят ви е предписал. Имате ли болки в ставите, които не са причинени от артрит, важно е да почивате, за да намалите неразположението си. Помага също и взимането на топъл душ, масажите и поддържането в добра физическа форма. Правете упражнения.

Противовъзпалителните лекарства могат да помогнат да облекчите силата на болката и подуванията. Консултирайте се с доктор, преди да започнете да давате аспирин или нестероидни лекарства от типа на ибупрофен на деца.

Важно е да знаете при болки в ставите кога да потърсите лекар. Няколко са случаите, когато самолечението е силно непрепоръчително. Например, ако вдигнете температура, но не сте болни от грип, консултацията с доктор е задължителна.

Същото важи и за загуба на тегло без причина, болки в ставите повече от три дни или ако имате остри, необясними болки в ставите, особено ако са комбинирани с други необясними симптоми.

Най-засегнатите стави на тялото

Статистиката също така показва, че болката в коляното е един от най-честите дискомфорти в големите стави в тялото, последван от болки в тазобедрената става и болки в раменете, но трябва да помним, че болките в ставите могат да засегнат всяка друга част на тялото, започвайки с до глезенните и стъпалните стави и до раменните и ръчните стави. С напредването на възрастта болезнените стави стават все по-чести.

Когато трябва да отидете на лекар за болки в ставите

Болезнени стави

Болката в ставите може да варира от лека болка (която е дразнеща) до изтощителна болка (която намалява съпротивлението на тялото). Болката в ставите може да изчезне след няколко седмици (остра болка) или да продължи няколко седмици или месеци (хронична болка). Дори краткосрочната болка и подуване на ставите могат да повлияят на качеството ви на живот. Независимо от причината за болките в ставите, трябва да отидете на лекар, за да получите подходящото лечение. Ако вече се чудите кога да отидете на лекар за болки в ставите, отговорът е прост: ако имате болки в ставите, които продължават след седмица, тогава тази болка трябва да бъде оценена от лекар. Освен това, силната болка в ставата трябва да бъде оценена медицински възможно най-скоро.

Диагностика на болки в ставите

Има редица тестове и изследвания за диагностициране на болки в ставите. Лекарят ще направи анамнеза за симптомите на пациента, които са довели до болки в ставите или които са свързани с болки в ставите на този пациент. Лекарят ще се опита да разбере и обсъди с човека каква дейност (или дейности) - ако има такива - пациентът е правил, когато болката в ставите е започнала.

Също така е важно да се обсъди кои състояния влошават или успокояват, или кои влияят върху степента на болка, която пациентът изпитва. След консултация с пациента може да са необходими повече тестове, включително кръвни тестове.

Понякога ядрено-магнитен резонанс е полезен, ако проблемът изисква допълнително проучване, за да бъде идентифициран. Следователно Вашият лекар най-вероятно ще проведе консултация. Тогава той ще ви зададе поредица от въпроси за болки в ставите. Тези стъпки могат да бъдат полезни, тъй като помагат за стесняване на обхвата на потенциалните причини за болки в ставите.

Понякога може да е необходима рентгенова снимка на ставите, за да се идентифицира дегенерация на ставите, свързана с артрит. Ако Вашият лекар подозира, че има друга причина за Вашата болка, той или тя може да препоръча кръвни тестове, за да определи дали има автоимунни заболявания. В същото време лекарят може да препоръча кръвен тест за скоростта на утаяване на червените кръвни клетки, за да измери нивото на възпаление в тялото или да препоръча пълна кръвна картина.

Рискови фактори за болки в ставите

Много различни фактори могат да се разпръснат и да увеличат вероятността човек да увреди ставите си. Например спортистите имат по-висок риск от нараняване на ставите в сравнение с неспортистите. Други рискови фактори за болки в ставите са:

- възраст - дегенерация на ставите обикновено се наблюдава при възрастни възрастни;

- фамилна анамнеза - хората, които имат близки членове на семейството, които са диагностицирани с остеоартрит, са по-склонни да развият това заболяване;

- пол - жените са по-склонни да развият състояния като артрит в сравнение с мъжете;

Движение

- наранявания или наранявания - удари или наранявания, които настъпват, когато човек упражнява определен спорт или претърпи инцидент, увеличават риска от дегенеративни заболявания, които засягат ставите;

- медицинска история - хората, родени с деформирани стави или дефектен хрущял, имат по-голям риск да страдат от болки в ставите; Болестите на костите и ставите също увеличават риска от заболявания като септичен артрит.

- затлъстяване - наднорменото тегло оказва по-голям натиск върху ставите ни, например коленете. Затлъстяването може също да причини артрит в малките стави, като ръцете.

Други средства за лечение на болки в ставите

Алтернативно лечение - Някои изследвания показват, че добавките с глюкозамин и хондроитин могат да бъдат полезни при болки в ставите и могат да подобрят функцията на ставите.

Физиотерапия - Можете да работите с физиотерапевт за укрепване на мускулите около ставата, за стабилизиране на засегнатата става и за подобряване на обхвата на движение. Терапевтът ще използва много техники, за да ви помогне да движите ставата си правилно. Ако сте човек с наднормено тегло, ако загубите излишни килограми, това може да поеме част от натиска върху болезнените стави. Упражненията са ефективен начин за отслабване (заедно със здравословното хранене), но внимавайте да избирате упражнения с ниско въздействие, които няма да изискват още повече стави. Плуването и колоезденето са сред най-добрите упражнения, защото не оказват голямо влияние върху ставите. А упражненията за плуване ви помагат, защото тези дейности премахват част от натиска върху ставите ви.

Локални агенти, като кремове или гелове с капсаицин, вещество, намиращо се в лютите чушки; Капсаицинът може да облекчи болката в ставите от артрит и други състояния. Капсаицинът блокира веществото Р, което помага за предаването на сигнали за болка, и задейства отделянето на химикали в организма, наречени ендорфини, които блокират болката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest