ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Лечение на периодонтит

Лечение на периодонтит

Болка в Зъба

Мнозина са наясно какво представляват кариесите, пулпитите и пародонтозите и как протича тяхното лечение, но е малко известно като заболяване периодонтитът, който също е болест, настъпваща в областта на устната кухина.

Периодонтитът представлява остро или хронично възпаление на периодонта и обикновено е последица от гингивит, пародонтоза и кариес, които не са лекувани навреме или са лекувани неправилно.

Важно е да се знае, че лечението на периодонтита е трудно и не става от една процедура. Също така е важно да се знае, че към него трябва да се пристъпи веднага, тъй като ако то се задълбочи може да се стигне и до хирургическа намеса. Нека хвърлим малко светлина върху това какво представлява периодонтитът.

В медицината се различават два вида периодонтит- остър и хроничен. По-сериозен е първият вид, при който се усеща силна болка в областта на заболелия зъб. Острият периодонтит е гноен, като понякога се развива и абсцес с образуване на пълна с гной кухина.

Около нея се наблюдава реакция от страна на меките тъкани, промени в костта и резорбция на цимента на зъба. Ако заболяването протича в долната челюст е възможно дори да бъдат засегнати тъканите на шията и медиастинума.

Зъболекар

За лечението на острите периодонтити задължително трябва да се направи рентгенова снимка, за да знае лекуващият зъболекар с какво точно се сблъсква и доколко е засегнат зъбът.

Целта е да бъде премахната гнойта, но дори и след като това стане, се налага медикаментозно лечение, за да не се появи заболяването отново.

При хроничния периодонтит, който се свързва с грануломите, липсва остро възпаление, тъй като имунната система успява донякъде да се бори срещу него.

В същото време обаче бактериите продължават да се трупат, поради което се налага незабавно лечение. То протича по аналогичен начин като това при острия периодонтит и трябва също да бъде направено навреме.

И при двата вида периодонтити следва да бъде направена рентгенова снимка на зъба и след протичането на оздравителния период, за да се види дали кореновият канал е запълнен правилно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати