ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем при дископатия

Какво трябва да знаем при дископатия

Болки в Гърба

Един от най-честите здравословни проблеми, които откъсват хората от нормалното им всекидневие, е дископатията. Всъщност, това понятие от разговорния език обединява различни по степен и локализация увреждания на гръбначния стълб.

Те се срещат във всяка възраст, като при младите хора причините най-често са травматични, съчетани с вродена предразположеност, а при възрастните – дегенеративни (износване, изхабяване на костните и мекотъканните структури).

При всички пациенти обикновено острият пристъп се провокира от рязко или непривично движение, продължителен престой в неудобна поза, локално преохлаждане, обща вирусна инфекция или друго състояние, намаляващо съпротивителните сили на организма.

Обикновено дископатията възниква в шийния или кръстния отдел на гръбначния стълб, където подвижността и натоварването са най-големи.

Износването на междупрешленните дискове, разрастването на костна тъкан (т.нар. шипове) и измененията в ставите, свързващи отделните прешлени, причиняват различна по характер и интензивност болка.

Болка в Кръста

Когато тя е основно в областта на кръста, е известна като лумбаго, а ако е по хода на седалищния нерв – ишиас. С най-тежки субективни и обективни оплаквания протичат дисковите хернии.

Симптомите обикновено започват с болки в шията или гърба, като след дни или седмици постепенно или понякога внезапно да преминат в коренчеви болки.

Провокиращите фактори на дискова херния са много, но обикновено се свързват с неправилно вдигане на тежки предмети, физически усилия, неудобна позиция на тялото или резки движения. Болката обикновено се усилва при кашляне, кихане, дефекация.

Понякога, при много силна болка, пациентите заемат т.нар. „анталгична поза” – позиция, при която ограничават движенията си и се извиват на една страна.

В някои случаи, при големи дискови хернии може да се появят и тазово- резервоарни смущения (задържане на урина или изпускане на урина), както и много силна болка по двата крака или загуба на сетивност в определени области.

Лечението на дископатия се оказва нелека задача, включваща серия от методи с комплексен характер. Важно е да се запомни, че това лечение е строго индивидуално, като различните пациенти реагират по различен начин на прилаганите методи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest