ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Методите за лечение на дискова херния

Методите за лечение на дискова херния

Гръбначен стълб
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Дисковата херния е сериозно заболяване, което може да доведе дори до частична или пълна парализа. Засяга гръбначния стълб или по-точно - междупрешленния диск, който осигурява стабилността на гръбначния стълб. Той се състои от пръстен и мека част и в него се съдържа течност, която с течение на времето и напредването на възрастта започва да намалява.

Това довежда до разкъсване на пръстена, в резултат на което меката част преминава през него. Това води до силни болки, от които може да бъде засегнат кръстът, различни части на краката и др.

Дисковата херния може да бъде лекувана по няколко начина, но въпреки напредването на постиженията в медицината все още повечето специалисти съветват операцията да е крайният вариант.

Главна причина за това е, че тя не винаги е успешна и дори може да доведе до редица странични ефекти, които да са невъзможни за отстраняване. Онези пациенти, които са се подложили на операция, която е била напълно успешна, също не са застраховани от появата на нова дискова херния.

До хирургическа намеса следва да се стигне, едва след като са изпробвани различни алтернативни методи, които влияят по различен начин на различни пациенти. За лечение на дискова херния се препоръчват масажи, акупунктура, физиотерапия, раздвижване от специалисти, минерални бани, лечение чрез използване на ток и др.

Гръб

Изключително важно за всеки страдащ от дискова херния е да знае, че трябва да има търпение и да не изпада в депресия. Колкото и болезнено да е това заболяване и колкото и продължителен период да е необходим, за да се излезне от кризата и болката да отшуми, надали има човек, който да не се е справил с него.

Възможно е болният да не може в продължение на месеци да се обслужва и дори да се хоспитализира. Кризата обаче неизменно ще отшуми, а ако това не се случи, продължава да съществува и варианта за операция.

Лошото е, че вече веднъж появила се, дисковата херния дори и след преминаване на болките може пак да се появи. Необходимо е да не забравяте този факт. Редовните упражнения, препоръчани от специалист, които се правят в домашни условия, не трябва да спират.

Задължително е да спазвате режим на хранене, с който да не трупате излишни килограми, да не упражнявате тежък физически труд, да се научите да предпазвате кръста си и винаги, когато се наложи, да не се навеждате, а вместо това да приклякате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#200017
Ваня Игнатова: " След едно почистване на къщата , реших да си почина и когато поисках да се изправя и да стана , аз изпитах уникални болки и тялото ми се приведе на две. Отидох до най- близката поликлиника и там невролога след ямр ми каза ,че имам двойна дискова херния. Започна истинското мъчение. За период от две години смених на 3 вида инжекций, хапчета, пробвах озонотерапии, ходих по села при чакръкчии и още по зле се прибирах, кинезотерапии, Павел баня и какво ли не. Ефекта беше временен. Болките бяха жестоки, схващаше ми се левия крак и едва ходех, бях приведена до земята. Съвсем случайно чух за "Ставиксин" и започнах ударно пиене сутрин и вечер без да спирам. Това продължи близо 8 месеца, като постепенно започнах да връщам предишната си форма. Изказвам специални благодарности на професор Петрова , за професионализма , с които е направила тази добавка , защото тя върна радостта ми от живота. Днес съм отново дейна , ходя на тенис на корт, плувам, тичам и нямам проблеми. Огромно благодаря!"
0
0