Може ли да бъде излекуван артритът?

артрит

Артритът е една от често срещаните болести и на практика няма човек на над 65-годишна възраст, който да не страда от някаква форма на артрит. Вече все по-често се срещат и по-млади хора, които дори не са навършили 40-годишна възраст, но които също се оплакват от болки в ставите.

За съжаление, въпреки напредването на медицината и предлагането на пазара на нови и модерни медикаменти, артритът няма как да бъде излекуван трайно. Той се лекува единствено с цел облекчаване на болките и ограничаване на обездвижването, което настъпва в резултат на тези болки.

Трайното решение на проблема е подмяната на старата става с нова, което става чрез хирургическа намеса. Опрацията вече е относително стандартна и в почти всички случаи е успешна, но не може да се каже, че е лека. Възстановяването е бавно, поради което на по-възрастните пациенти дори не се препоръчва да се стига до смяна на ставата.

За облекчаването на болките в засегнатите стави се изписват различни лекарства, които зависят от вида на артрита и от бщото състояние на пациента. Често се назначава лечение с аспирин или други болкоуспокояващи лекарства. Характерното за тях обаче е че дразнят стомашната лигавица, поради което е нужно да се назначи и специален храинтелелн режим.

ревматоиден артрит

Напоследък при ревматоидния артрит все повече лекари разчитат на болест-модифициращи антиревматични лекарства и на имуносупресорите. Първите допринасят за забавяне на протичането на възпалителните процеси, а вторите потискат дейността на клетките на имунната система, която по време на това заболяване не функционира правилно.

Добре при ревматоиден артрит действат и кортикостероидите. Те са сред силните лекарствени препарати, но при тях лечението не трябва да е прекалено продължително, защото имат и много странични ефекти.

За лечението на артрита е важно да се знае, че голямо значение има хранителният режим на човек, както и цялостният здравословен начин на живот.

Макар и да не е напълно лечимо, това заболяване не води до смърт и е добре просто да сте добре информиран за начините, по които можете да забавите протичането му. А това винаги става след съвет със специалист.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати