Топ съвети за облекчаване на шиповете

Топ съвети за облекчаване на шиповете

Почти няма човек над 60-годишна възраст, който да не се оплаква от шипове. И в това няма нищо странно или неестествено, тъй като с течение на времето и напредването на възрастта човешкият организъм претърпява много промени, сред които и износването на ставите. Именно това представляват шиповете, или казано на медицински език, те са някоя от над 100-те форми на артрита.

Лошата новина на онези, които се оплакват от шипове, е че те не се лекуват. А добрата е, че не са смъртоносни.

Макар да няма истински начин, по който да се справите с шиповете и да решите трайно проблема си (освен ако не замените износената става с нова), можете да предприемете редица стъпки за облекчаване на симптомите на шиповете и за ограничаване на ставното възпаление.

За тази цел е абсолютно задължителна консултация и преглед от специалист, а не сами да си назначавате лечение. Може да се окаже, че става въпрос за временна травма на ставата, а не за вид артрит. Ако все пак шиповете са Ви застигнали, ето как можете да облекчите болката в ставите:

1. Колкото и да Ви боли, не се залежавайте. От една страна крайниците не бива да бъдат претоварвани, но от друга ще трябва да засилите и укрепите мускулите около ставите, за да може да им осигурите по-дълъг живот.

2. Не се впускайте "през глава" да спортувате. При болки в ставите някои спортове са препоръчителни, а други трябва да се избягват. Най-подходящи са ежедневните разходки, както и плуването и колоезденето. Изкачването на стълби при болки в коляното не се препоръчва.

Топ съвети за облекчаване на шиповете

3. Най-вероятно лекуващият Ви лекар ще Ви изпише аспирин или друг подобен медикамент, който цели облекчаване на болките. В този случай не забравяйте, че повечето такива лекарства дразнят стомашната лигавица, поради което ще се наложи да следите и какви храни приемате.

4. Следете килограмите си, защото ако те са в повече, натоварването на ставите също се повишава.

5. В много случаи бабините рецепти са правили чудеса и не подценявайте силата на зелевите листа. Поръсете ги с оцет и си направете компрес от тях, който редовно да сменяте. Болката наистина ще стане по-поносима.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати