Всеки ден спорт след пенсиониране

Спортуване

Физическата активност шест пъти седмично може да предпази възрастните мъже от преждевременна смърт с около 40 на сто. Само половин час на ден е достатъчен, за да се предпазят възрастните господа, категорични са учените. Дори натоварването да не бъде кой знае какво и мъжете да правят леки упражнения у дома, това ще бъде изключително полезно за здравето им.

Учените дори твърдят, че ползата от подобна физическа активност ще бъде толкова голяма, колкото и отказването на цигарите. Като доказателство на своите твърдения, учените ни запознават с изследване, което е проведено в Норвегия и носи името Изследването на Осло.

Проучването е проведено с помощта на хиляди представители на силния пол, които са родени в периода между 1923 и 1932 година. Всички участници били в сравнително добро здраве. Те били разпитани за това какво е ежедневното им физическо натоварване и изобщо какъв е начинът на живот, който водят. Изследването започва в края на 1972 година и в началото учените са изследвало около 15 000 мъже.

Проучванията се повтарят през 2000 година със същата група господа – от всички участници са останал живи малко над 12 хиляди души. 5700 от тях не са били в състояние да продължат да вземат участие в проучването или пък са се отказали от него.

След 11 години групата на тези мъже е намалена още повече – от всички 15 хиляди, живи са по-малко от 3600 човека. Учените са се заели да проучат каква е била физическата активност на господата в този период – между 2000 и 2011 година, когато господата са били в своите седемдесет-осемдесет години.

Пенсия

Резултатите им са категорични – физическо натоварване само половин час на ден шест пъти за седмица намалява смъртността с около 40 на сто. Възрастните мъже, които са правили по-енергични упражнения няколко пъти седмично, удължавали продължителността на живота с още пет години за разлика от онези, лежащи на дивана.

Учените обясняват, че след рестарта на изследването, от цялата група доброволци са подбрани най-здравите. Въпреки това не може да се омаловажи или отрече важността на редовните упражнения. Изследването е ръководено от Ингар Холме – професор в Norwegian Schoolof Sports Sciences. Цялото изследване може да бъде намерено на страниците на британския вестник Sports medicine.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати