ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Всеки ден спорт след пенсиониране

Всеки ден спорт след пенсиониране

Спортуване
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Физическата активност шест пъти седмично може да предпази възрастните мъже от преждевременна смърт с около 40 на сто. Само половин час на ден е достатъчен, за да се предпазят възрастните господа, категорични са учените. Дори натоварването да не бъде кой знае какво и мъжете да правят леки упражнения у дома, това ще бъде изключително полезно за здравето им.

Учените дори твърдят, че ползата от подобна физическа активност ще бъде толкова голяма, колкото и отказването на цигарите. Като доказателство на своите твърдения, учените ни запознават с изследване, което е проведено в Норвегия и носи името Изследването на Осло.

Проучването е проведено с помощта на хиляди представители на силния пол, които са родени в периода между 1923 и 1932 година. Всички участници били в сравнително добро здраве. Те били разпитани за това какво е ежедневното им физическо натоварване и изобщо какъв е начинът на живот, който водят. Изследването започва в края на 1972 година и в началото учените са изследвало около 15 000 мъже.

Проучванията се повтарят през 2000 година със същата група господа – от всички участници са останал живи малко над 12 хиляди души. 5700 от тях не са били в състояние да продължат да вземат участие в проучването или пък са се отказали от него.

След 11 години групата на тези мъже е намалена още повече – от всички 15 хиляди, живи са по-малко от 3600 човека. Учените са се заели да проучат каква е била физическата активност на господата в този период – между 2000 и 2011 година, когато господата са били в своите седемдесет-осемдесет години.

Пенсия

Резултатите им са категорични – физическо натоварване само половин час на ден шест пъти за седмица намалява смъртността с около 40 на сто. Възрастните мъже, които са правили по-енергични упражнения няколко пъти седмично, удължавали продължителността на живота с още пет години за разлика от онези, лежащи на дивана.

Учените обясняват, че след рестарта на изследването, от цялата група доброволци са подбрани най-здравите. Въпреки това не може да се омаловажи или отрече важността на редовните упражнения. Изследването е ръководено от Ингар Холме – професор в Norwegian Schoolof Sports Sciences. Цялото изследване може да бъде намерено на страниците на британския вестник Sports medicine.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати