Чай от лайка гарантира женското дълголетие

Лайка

Чаят от лайка гарантира женското дълголетие, показват резултатите от скорошно изследване. Опасността да се съсухрите без време намалявала с 29 на сто, обясняват американските специалисти, чието изследване е цитирано на страниците на вестник Дейли мейл.

Учените са проучили по какъв начин влияе билката върху двата пола, но резултатите категорично показват, че лайката има ефект единствено върху женското дълголетие.

Въздействието на билката е наблюдавано при дами, които са над 65-годишни. На този етап специалистите не знаят каква е причината билката да има подобно действие. Предстои да бъдат направени още изследвания по този въпрос, поясняват учените от университета на Тексас.

Лайката е една от най-разпространените билки. За нея е известно, че има успокояващ ефект, полезна е за хора, които страдат от диабет, препоръчвана е да се пие и от хора с висока кръвна захар, стомашни неразположения, високи нива на холестерола.

Деликатният ѝ вкус я прави любима билка на много хора. За своето проучване учените са проследили повече от 1600 латиноамериканци.

Изследването е продължило седем години. Учените са проучили и латиноамериканци от пет щата, за да разберат колко голяма част от тях пият редовно билковата отвара. Всички, които са участвали в проучването, са били хора на 65 години или по-възрастни. Оказва се, че 14 на сто от анкетираните обичат и редовно пият чай от лайка.

Чай от лайка

Резултатите показват, че любителите на билковата напитка имат с 29 на сто по-малка опасност от смърт по всякакви причини, твърдят американските учени. За момента обаче не е известно какво количество трябва да бъде консумирано.

От изследванията става ясно, че дамите предпочитат билковата напитка повече, отколкото мъжете. Учените предполагат, че това може да е едно от обясненията защо билката влияе по този начин само на жените.

Другото недоказано на този етап обяснение е, че жените се грижат за домакинството и семейството и всъщност те много по-често посягат към народната медицина и различните видове билки.

Инхалациите с билката помагат за успокояване на възпаления на горните дихателни пътища. Лайката може да успокои и болките в гърлото – необходимо е ежедневно с нея да се прави гаргара.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати