Съвети за здравословен живот от японски доктор на 103 години

Здравословен живот

Японският лекар Шигеаки Хинохара е известен в цял свят като най-старият практикуващ доктор в Страната на изгряващото слънце. Той е на 103 години, а има вид на много по-млад, тъй като спазва някои основни правила.

Доктор Хинохара споделя съветите си, защото според него всеки човек може да доживее до преклонна възраст и да се чувства здрав. Лекарят е много продуктивен и всяка година издава по няколко книги, част от които учат хората как да живеят правилно и здравословно.

Въпреки че е на 103 години, доктор Хинохара не спира да работи и обикаля Япония, за да изнася лекции за здравословния начин на живот. Според него основното, което човек трябва да спазва, за да живее дълго, е да не допуска наднорменото тегло на организма си.

Според доктор Хинохара режимът на хранене и спане не е задължителен, достатъчно е да се храним, само когато сме гладни, и да си лягаме, когато ни се спи, защото организмът най-добре си знае.

Дълголетникът смята, че закуската трябва да се състои от плодов сок, в който е добавен малко зехтин, защото той е важен за работата на кръвоносната система. Според доктор Хинохара към плодовия сок може да се добавя един банан и това е напълно достатъчно, за да се чувстваме сити до обяд.

Здравословно хранене

Докторът, който тежи 60 килограма, обядва съвсем леко, а вечер яде малка порция месо или риба с ориз. Десертът му вечер са плодове, но той редовно пие и прясно мляко. Той съветва всеки да ползва стълби вместо асансьор, за да поддържа тялото си в добра форма, както и да ходи много пеша.

Според японския дълголетник присъствието на животни и вълшебството на музиката могат да направят много повече за здравето на един човек, отколкото лекарствата, а в някои случаи повече и от операциите.

Доктор Хинохара препоръчва на всеки да е постоянно зает, защото иначе човек се отпуска и не може да постигне онова, което желае. Той смята, че човек трябва да е оптимист, затова отсега се готви да посети олимпийските игри в Токио, които ще се състоят през 2020 година.

Според него хората правят огромна грешка, като държат на материалните облаги повече, отколкото на приятелствата си. Той съветва всеки да си намери герой, на когото да подражава, и да се опитва да е като него и дори по-добър от него.

Доктор Хинохара съветва да работим усилено през първите 60 години от живота си, за да осигурим добър живот на децата и внуците си. След това обаче трябва да се посветим на напълно непознати хора, на които да помагаме, тъй като това зарежда организма с допълнителна енергия.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари