ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Признаци за недостиг на витамини В-комплекс

Признаци за недостиг на витамини В-комплекс

Витамин B

Витамините В-комплекс са част от водноразтворимите витамини, които са необходими за нормалното функциониране на организма. Те участват в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините и техният недостиг може да доведе до сериозни здравословни последствия.

Към витамините от В-групата се числи и витамин РР, или познат като никотинамид или никотинова киселина. Намира се в рибата, пресните зеленчуци и плодове, месото, хляба и яйцата.

Ако се стигне до недостиг на витамин РР заедно с аминокиселината триптофан, се стига до сериозно заболяване, известно като пелагра, поради което в медицинските среди никотиновата киселина е известна и като пелагропредпазващ витамин.

Ето какво е важно да знаете за останалите витамини В-комплекс, каква е тяхната дневна нужда и какви са признаците при недостиг на някой от тях:

Витамин В1 или тиамин

Участва активно в работата на нервната система, на всички мускули и по-специално на сърдечния мускул. Дневната нужда за човешкия организъм е 1- 2 мг и се набавя най-вече от хлебните изделия, триците и бобовите храни. Ако консумирате много въглехидратни храни, алкохол или страдате от диабет, дневната му дажба трябва да бъде по-висока. При недостиг признаците се изразяват в стомашно разстройство, загуба на апетит, скованост, мускулна чувствителност и др.

Витамин B-комплекс

Витамин В2 или рибофлавин

Дневната нужда за човешкия организъм от Витамин В2 или рибофлавин е около 1.5 до 2 мг. Намира се най-вече в сиренето, млякото, жълтъка на яйцето, черния хляб и бобовите храни и при недостиг се появява възпаление по ъглите на устата, лигавицата на устата или на езика, както и болки в краката.

Витамин В6 или пиридоксинова група

Дневната нужда от Витамин В6 е от 2 до 3 мг, като можете да си го набавите от храни като черен дроб, пшеница, трици и др. При недостиг се забелязват промени в кожата, както и в централната нервна система.

Витамин В12 или кобаламин

Витамин В12 играе активна роля за образуването на кръвта, върху правилното функциониране на черния дроб и на нервната система. При недостиг се развива анемия, но можете да си го набавите чрез млякото, яйцата и черния дроб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати