ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при недостиг на витамин А

Симптоми при недостиг на витамин А

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
681146
Витамин А
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Витамин А, известен като аксерофтол и провитамин А, е част от групата на мастноразтворимите витамини и играе важна роля за растежа на човешкия организъм, за запазването на кожата и лигавиците, за зрението, действат противовъзпалително и т. н.

Витамин А трябва да се приема в по-големи дози от подрастващите, тъй като помага за правилното развитие на тъканите и костите. Той е един от факторите на равновесието и се окислява лесно, тъй като е много чувствителен към светлината.

Важно е да се спомене, че усвояването на витамин А и на провитамин А зависи изключително много от съдържанието на мазнини в храната. Недостигът му се свързва, именно когато има смущение в обработката и всмукването на мазнини. За възрастни дневният прием на витамин А трябва да е 1.5 мг, а на провитамин А - около 3 г.

Основен източник на витамин А са рибеното масло, хайверът, рибите, пълноценното мляко, прясното масло, черният дроб, яйчният жълтък, червените домати, салатата, спанакът, зеленият лук, копривата, чушките, кайсиите и особено морковите.

В последните той се среща в по-голямо количество, поради което сокът и пюретата от моркови се препоръчват за редовна консумация от малките деца. По-възрастните могат да си приготвят и настъргани и задушени в масло моркови.

Моркови

Основен източник на провитамин А са всички оцветени в жълто, оранжево, зелено и червено плодове и зеленчуци като пъпешите, тиквите, прасковите, кайсиите, спанак, моркови, чушки, шипки и др.

Трудно можете да определите дали приемате достатъчно количество витамин А и провитамин А, но това в същото време е важно, защото при недостиг може да се стигне до сериозни поражения на зрението, нарушена дейност на пикочно-половата система, до намаляване на имунитета, нарушения в жлезите с вътрешна секреция и др.

Най-често срещаните симптоми при липса или недостиг на витамин А и провитамин А са чувствителност към силната светлина и отслабено зрение в тъмни помещения, глаукома, повяхнала кожа или кожа с акне, псориазис, проблеми със слуха или шум в ушите, чупливи нокти, дихателни проблеми и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати