ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Кога се назначава томография

Кога се назначава томография

KT
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Компютърната томография (КТ) или наричаната за по-кратко процедура - скенер, е неинвазивен метод на рентгеново изследване. Чрез него лекарите могат да диагностицират различни медицински състояния, които трудно биха се проследили чрез други методи.

Апаратът за извършване на томография има форма на геврек. Той се нарича още гентри. През него бавно се плъзга маса, на която е легнал пациентът. Гентрито се върти по специален начин около тялото му, като заснема нужната област. То предава образите на компютъра, който осъществява цялостна реконструкция на образите във формата на картина от последователни напречни срези.

Компютърно-томографската технология е сред най-модерните в наши дни. Тя е в услуга както на пациента, така и на лекуващия лекар, който чрез нея може с изключителна точност да види подробности от структурата на тялото. По този начин преценката за състоянието е изключително прецизна и точна.

Стандартните зони на изследване с компютърна томография са глава, шия, гръден кош, корем и малък таз. Подобно изследване все по-често се назначава, тъй като томографията е най-точният начин за диагностициране на редица неразположения.

Най-често се прилага при диагностициране на инфекции, дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, определяне на костна плътност при остеопороза, наличие на травми, тумори, кисти и други обем заемащи формации и други.

Ако ви назначат томография, това не е толкова страшно, колкото повечето хора си представят. Напротив – това е най-бързият начин вашият проблем да бъде разрешен.

Компютърна томография

Един от недостатъците е облъчването. За щастие, модерните уреди, които се използват в момента, гарантират минимално облъчване и много нисък риск от образуване на злокачествени образувания, и то само при прекомерна употреба.

На повечето пациенти се налагат единични посещения. Риск може да има при бременност, кърмене и малки деца. Все пак има случаи на алергични реакции при контрастно изследване и бъбречна недостатъчност в резултат от приложението на материята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати