ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Проблеми с обмяната на веществата

Проблеми с обмяната на веществата

Обмяна на веществата

Проблемите с обмяната на веществата свидетелстват за определено неразположение на щитовидната жлеза. Мнозина обаче дори не подозират за тях.

Нарушената функция на щитовидната жлеза се изразява в не едно и две неразположения. При хипофункция на щетовидна жлеза човек чувства цялостна липса на енергия и пълно нежелание за каквото и да било. Хората с хипофункция на щитовидната жлеза често пълнеят и зъзнат.

Когато функцията на щитовидната жлеза е повишена пък, тя произвежда прекалено много хормони, които не са нужни на тялото. В този случай ефектът е обратен – въпреки нормалния апетит се наблюдава загуба на тегло, напрегнатост и раздразнение без видима причина.

При всеки от проблемите с щитовидната жлеза има предпоставка за увеличение на жлезата, гуша и редица проблеми със сърцето.

Първите симптоми при нарушена функция на щитовидната жлеза могат да бъдат забелязани в областта на врата, между гръкляна и ключицата. Всеки сам може да ги открие с просто огледало. За целта изпънете глава назад, поемете глътка вода и при преглъщане се фокусирайте в долната част на врата. Ако се очертава подутина, е добре незабавно да се консултирате с интернист или ендокринолог.

Хранене

Най-чести причинители на проблемите с обмяната на веществата са неправилните хранителни навици и погрешните начини за отслабване. При вече наличен проблем справянето с него представлява дълъг и труден процес, тъй като метаболзмът е съвкупност от много и сложно взаимосвързани метаболитни процеси.

Единственият вариант е комплексен подход от комбинация на стимулиращи метаболизма упражнения, както и подходяща диета, чрез която може да поправите нарушената обмяна. За целта е нужно да се въоръжите с време и постоянство. Вредите, които сте нанесли на тялото си с неправилни хранителни режими и диети, ще трябва да поправите с нов и по-здравословен хранителен режим.

Времето за възстановяване зависи от това доколко големи са щетите и колко сте стриктни в процеса на възстановяване. Видими резултати се наблюдават след 4 седмица, а след 8-мата седмица разлика ще е видима. След 12-седмичен режим метаболизмът ще е напълно възстановен и готов за горене на мазнини и качване на чиста мускулна маса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати