Симптоми при недостиг на прогестерон

Прогестерон

Репродуктивните проблеми в наши дни са все по-често срещано явление. Според специалистите в повечето случаи проблемите могат да се разрешат, ако се вземат навременни и адекватни мерки.

Балансираното хранене е сред най-логичните методи за справяне с редица проблеми. Осъзнатият избор на храна влияе както на тялото, така и в случая с хормоналния баланс. По правило хормоналните проблеми се получават и заради пониженото ниво на прогестерон у съвременните жени.

Младите момичета приемат за нормално менструацията им да е болезнена. Жените на около 40 години се оплакват от проблемна и подранила менопауза. Всички тези проблеми се дължат на липса на прогестерон. Нарушенията в неговите нива влияят пагубно на хормоналния статус на съвременното поколение.

Репродуктивни проблеми

След първоначалните симптоми като болезнена и проблемна менструация неминуемо следва хормонален дисбаланс. Той се характеризира с пъпчиво лице в началото на пубертета и топли вълни и раздразнителност по време на менопаузата. Между двата периода жените страдат от нарушения менструален цикъл, ежемесечни болки, синдром на пременопаузата със всичките ѝ неразположения и болежки.

Менопаузата при недостиг на прогестерон води след себе си и остеопорозата. Прагът на настъпване на този период спада, както и формирането на доброкачествени и злокачествени образувания по матката и яйчниците се завишава. Репродуктивните проблеми също в нередки случаи се дължат на недостига на прогестерон – съвременният бич на младите семейства. Много от тях остават безплодни.

Хормоналният дисбаланс може да настъпи на всякаква възраст. Общото в случая е, че количеството на прогестерона, който организмът произвежда, през годините намалява. В същото време естрогенът продължава да се произвежда със същия интензитет.

Освен това той ежедневно постъпва в тялото през кожата. По този начин се получава доминация на естроген, което води до логичния в случая хормонален дисбаланс. А последствия, независимо колко е здрав човек, винаги има.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати