ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Последиците от тежък физически труд

Последиците от тежък физически труд

Болки в Кръста

На много хора, особено тези, които не са със завършено висше образование или някакъв друг вид квалификация, им се налага да изкарват прехраната си, подложени на тежки физически изпитания.

В това число влизат всички строители, монтажници, т. нар. хамали и др., като освен, че упражняват тежък физически труд, често тяхното работно време е и ненормирано.

Тези хора изпитват редица здравословни проблеми, произлизащи именно от това, че се занимават с такъв вид дейности. Ето някои от най-често срещаните проблеми при хората, подложени на тежък физически труд:

1. Болки в кръста и гръбнака- От тези проблеми са засегнати най-вече хората, на които им се налага да вдигат тежки предмети, с което натоварват не само кръста, но и гръбнака си.

2. Проблеми с опорно-двигателния апарат- В своето мнозинство дископатията и дисковите хернии са последица от упражняването на тежък физически труд. Това са сериозни заболявания на нервите и за съжаление ако човек веднъж ги получи, може само да се грижи за отшумяването на болката, но не и да ги излекува напълно.

Пиене на водка

Често по време на криза при такива заболявания се налага пациентите да останат на легло, а когато дойде моментът на подобрението тежкият физически труд е абсолютно забранен от лекарите.

3. Прекомерно пиене- След тежък и натоварващ работен ден, свързан с физическо изтощение, почти всеки работник чака с нетърпение да се прибере у дома или да излезе с приятели и да се наслади на успокоението на алкохола.

Макар да няма строга взаимовръзка между тежкия физически труд и алкохолизма, при проведени през последните години проучвания се оказва, че именно тази група хора пият най-много, като при някои от тях се стига и до фазата на алкохолизъм.

4. Наднормено тегло- колкото и тежък физически труд да упражнява, в повечето случаи тези хора се хранят неправилно. Това се дължи на факта, че по време на обедната си почивка обикновено човек вече е прегладнял, защото по време на работа не е могъл да се възползва от междинните закуски и се нахвърля на всичко лакомо.

Друг фактор е и видът на храната, която в повечето случаи е полуфабрикат, а не пълноценен обяд, състоящ се от зеленчукова супа и риба например.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати