ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за често кихане

Причини за често кихане

Кихане

Най-общото обяснение на кихавицата е, че се появява вследствие на дразнение на носната лигавица. Има и състояния, когато кихавиците просто не могат да спрат. А ето и кои са най-честите причини за безспирното кихане:

- Една от причините за честите кихавици са алергиите – алергичната реакция представлява раздразване на лигавицата, която покрива дихателната система от даден алерген. Има хора, които започват да кихат, дори след като ги огрее слънцето;

- Замърсеният въздух също може да причини кихавици – в мръсния въздух се съдържат твърди частици, които лесно раздразват лигавицата на носа, когато човек го вдишва. След като вече са попаднали в носната лигавица, тези частици пробуждат реакция от самото докосване между частиците и лигавицата. При алергичните реакции се активира имунната система, а когато причинител е замърсеният въздух, говорим за механично раздразване.

Съществува мнение сред хората, че е по-добре да си прикриват кихавицата – да стискат носа си, за да я подтиснат. Според някои това е признак на добро възпитание. Това потискане на кихането обаче е изключително вредно за здравето на човек. Натрупалото се налягане в дихателната система трябва да излезе навън, поясняват специалистите;

- Тютюнопушенето – в цигарите се съдържат множество вредни частици, които раздразват лесно респираторната система;

- Настинката е сред най-честите причини за кихането. Обикновено кихавиците са толкова чести, че не можем да се спрем. Вирусите всъщност дразнят епителните клетки, чиято задача е да предпазват белите дробове. Тези клетки са разположени от ноздрите до съвсем малките разклонения на бронхите или т.нар. бронхиоли.

За да спрем кихането, трябва да се отървем от факторите, които го провокират. Когато говорим за алергична реакция, най-ефикасният начин да се отървем от кихането са антихистаминовите препарати. А що се отнася до тютюнопушенето, е най-добре да се прекрати възможно най-бързо.

Това, разбира се, ще е от полза не само за кихането. В случаите с вирусна настинка, най-разумно е да се приемат противовъзпалителни лекарства. Упоритото кихане може да увреди трайно белите дробове, затова разберете каква е причината и я отстранете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest