Уголемяване и възпаление на простатата

Проблеми с простата
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Уголемяване на простатата се наблюдава при 30-40 % от мъжете между 50-6О-годишна възраст. Процентът рязко нараства до 75-90 % при мъжете над 61 годишна възраст. Оплаквания обаче имат едва 15% от засегнатите.

Когато простатата е увеличена, тя притиска пикочния канал, което дава смущения в уринирането. Причините за нейното уголемяване са все още неизвестни на съвременната медицина.

Общото предположение е, че тя се обуславя от нарушеният хормонален баланс у мъжа, който настъпва със застаряването. Отношение могат да имат много спомагащи фактори, като заседналия начин на живот, хемороиди, хроничен запек, застойни явления в малкия таз, полово въздържание или полово излишество.

Заболяването има три стадия, които не са ясно разграничени. В първият честотата на уриниране постепенно се увеличава, като включва 1-2 пъти през нощта. Позивите стават все по-настойчиви, а струята – все по-слаба. Този стадий може да се проточи с години.

Във вторият стадий при уголемена простата мускулната сила на пикочния мехур вече не е в състояние да преодолее стеснението на пикочния канал. Той започва да се разтяга, което води до непълното изпразване и задръжка на урина - т.нар. Застойна урина.

Количеството и може да стигне до 1 л. Позивите за уриниране са много чести, но не водят до пълно изпразване на мехура. Налагането в него се предава на пикочопроводите и бъбреците, което нарушава тяхната функция.

простата

В третият стадий възможността на мускулатурата на пикочния мехур да преодолява това стеснение се изчерпва напълно. Позивите за уриниране са постоянни, докато урината се отделя на капки.

Застойната урина в мехура може да достигне 2 л. Състоянието е придружено от множество оплаквания, като отпадналост, запек, сухота в устата и силна жажда, загуба на апетит.

По време на заболяването се наблюдават и редица усложнения. Бързо увеличаване обема на жлезата вследствие кръвонапълване при запек, диария, полова злоупотреба и употребата на алкохол са само част от тях.

При случаи на остра пълна задръжка на урината, се налага катетеризиране на болния чрез вкарване на специална сонда в мехура. Инфекциите и застоялата урина в него могат да доведат до образуването на камъни. Сред честите усложнения са инфекцията на пикочните пътища и кръвотечение от пикочния мехур и пикочния канал, най-вече след поставянето на катетър.

Уголемената простата се лекува спрямо стадия си на развитие. В първи стадий, когато няма остатъчна урина, се забранява консумацията на алкохол. Препоръчват се мерки за преодоляване на запека и заседналия начин на живот. Втори и трети стадий се лекуват медикаментозно от лекар уролог.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати