Кога се назначава биопсия

Биопсия

Биопсията представлява взимането на проба от тъкан или групи клетки, които, поставени под микроскоп, да бъдат огледани от специалист – патолог. Целта на това изследване е с помощта на специализирана апаратура да бъдат оценени качествата на тъканите и клетките, поставянето на диагноза и определяне степента на развитие на болестта.

Тя се назначава от лекуващия лекар, когато той се съмнява за наличието на анормални клетки или образувания по или в тялото.

Различаваме ексцизионна биопсия, при която цялата прицелна (суспектна) зона се отстранява по хирургичен път и инцизионна биопсия, при която се взема само проба от тъканта (чрез излющване, остъргване).

Медицината разполага с много и различни методики за взимане на биопсичен материл. Посредством остъргване, с игла, пънч биопсия (материала за изследване се взима със специален пънч инструмент от кожата), ендоскопска, колпоскопска и други.

Биопсията е изключително ценен метод за поставяне на диагноза при различни видове заболявания. Тя се прилага често за установяване на ракови заболявания, пептична язва.

бенка

Също се прилага и чернодробна биопсия, за да се диагностицират освен ракови заболявания, но и наличието на хепатит или при наличен хепатит да се установи налице ли е цироза на черния дроб.

Биопсия се прилага и при съмнения, че е налице промяна във вида на бенка или групи такива.

Това изследване подпомага установяването на някаква инфекциозна болест, както и какво я причинява. Същото важи и за налично възпалително заболяване, отново с цел установяване на причинителя.

Провеждат се биопсии и на трансплантирани органи, целта на които е да се установи причината за отхвърлянето им – от организма или от първичното заболяване, наложило трансплантацията.

След взимането на биопсичния материал той се изпраща в специализирана лаборатория. Пробите се обработват химически и се разрязват, след което последва оглед под микроскоп от патолог.

Накрая патологът изготвя доклад, който включва всякакви необичайни или важни констатации. Този доклад се изпраща на лекуващия лекар, който е назначил биопсията.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати