Кога се назначава ехокардиография

Сърдечен порок

Ехокардиографията е процедура, която се прави при клапни пороци на сърцето. Тя позволява сърдечните клапи да се видят като образци.

С термина клапни пороци на сърцето се обозначават онези сърдечни клапи, които не работят правилно. Изследването, наречено ехокардиография, позволява да се проследи проблемът. Чрез него лекуващият лекар може да установи колко сериозно е състоянието и дали се влошава.

Ехокардиография се назначава само на хора с изразени симптоми. Ако порокът на клапана е лек, не се налага ежегодно провеждане. Леките клапни пороци обикновено не причиняват проблеми.

Човешкото сърце има четири клапи. Всеки път когато се свива, всички те се отварят и се затварят. По този начин се поддържа потокът на кръвта през камерите до тялото. Ако има проблем и една или повече клапи не работят, то е възможно кръвта да се върне обратно. За да изпомпа излишното количество кръв, сърцето се натоварва и работи по-усилено от обикновено.

Порокът на сърцето се установява от лекар. Той го определя по сърдечния шум. От вида му се преценява дали да се назначи ехокардиография.

Ехокардиография най-често се назначва при силен сърдечен шум, както и при промени в шума – признак за влошаване на заболяването. Сериозните състояния вървят ръка за ръка със състояния като слабост, задух, треска, гръдна болка, гадене, лесна умора, сърцебиене, тахикардия или аритмия, отоци по глезените, стъпалата, подбедриците или корема.

Изследването се провежда с ултразвук, чрез който сърцето се показва в образи. Те показват нагледно как работят сърдечните клапи. Ако при някоя от тях има проблем, по тях се установява колко сериозен е той.

Ехокардиография

Умерените и тежките клапни пороци са сериозно състояние. Те могат да причинят редица неразположения и заболявания като сърдечна недостатъчност, инсулт, съсиреци на кръвта и други усложнения. Поради това е препоръчително да се лекуват и наблюдават.

Интересен факт за клапните пороци е, че те не прогресират. Ако имате поставена диагноза лек клапен порок, то възможността състоянието да се усложни е изключително малка.

Обикновено ехокардиография представлява безболезнена и безопасна процедура. Ако обаче не покаже достатъчно добре вашето сърце, лекарят може да назначи допълнителна процедура, наречена трансезофагеална ехокардиография (ТЕЕ). При ТЕЕ гъвкава тръба се поставя през устата в хранопровода. Така се получават изображенията на сърцето. Не е болезнено, но е доста неприятно.

И двете процедури са с висока цена, която не се покрива напълно от здравното осигуряване.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати