Кога се назначава електрокардиография

Електрокардиография

Електрокардиографията (ЕКГ) е изследване, което се провежда само, ако е наложително. То се налага най-вече при гръдна болка или други симптоми на сърдечно заболяване.

Сърдечно-съдовия тест с натоварване може да се окаже животоспасяващ. Освен при неразположения, той се налага и при наличие на анамнеза за сърдечно заболяване или висок сърдечно-съдов риск.

Eлектрокардиограмата представлява запис на електрическата активност на сърцето. Тя отразява сърдечната честота, ритъма, сърдечната проводимост, както и позицията на сърцето. Чрез нея лекуващият лекар може да диагностицира остро или хронично увреждане на сърдечния мускул и промени в електрическата активност на сърцето.

Eлектрокардиограмата рядко се налага за хора, без ясно изразени симптоми. При провеждането и на гръдния кош на пациента се поставят ЕКГ електроди. Те записват електрическата активност на сърцето. Човекът се качва на подвижна пътека или колело с променливо натоварване.

Това е именно сърдечно-съдовият тест с натоварване. При наличие на определени симптоми на сърдечно заболяване или висок сърдечно-съдов риск, подобни изследвания помагат да се определи вероятността от сърдечни болкови кризи. Това помага на лекуващият лекар да определи подходящото лечение.

Пулс

В най-честият случай ЕКГ се налага при неправилни сърдечни съкращения, чувство за сърцебиене, гръдна болка, задух и изобщо всякакви други симптоми на сърдечно заболяване. Подобни симптоми могат да са показателни и за наличието на диабет или други рискови фактори, на които предстои физическо натоварване.

Електрокардиография се налага още при мониториране функцията на пейсмейкъри. Явява се и като допълнително изследване при нарушения в електролитния баланс, при ритъмни и проводни нарушения, резултат от прием на медикаменти или от други основни заболявания, както и при съмнение за перикарден излив и др.

Провеждането на ЕКГ не е препоръчително за хора с нисък сърдечно-съдов риск. При тях резултатите често дават подвеждащи резултати. Освен това могат да носят рискове.

Те не вредят директно, но могат да дадат фалшиво положителни резултати, а това води до последващи изследвания, които вече наистина могат да ви навредят. Такива са например компютърната томографска ангиография, стандартната коронарография и други.

Резултатите от ЕКГ теста се получава и разчита веднага. В зависимост от него, лекарят може даконстатира следните заболявания: остър коронарен инцидент - инфаркт на миокарда, вродени и придобити ритъмни и проводни нарушения на сърдечния мускул, структурни промени в сърдечния мускул, хронична исхемична болест на сърцето, хипертрофия.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати