Как психологическият проблем прераства в заболяване

Бременност
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101-42%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър Yіmі Lіfе YМ101
60.00 лв.
35.00 лв.
Виж ››

От редица изследвания става ясно, че причините за появата на психичните заболявания у хората се дължат на съвкупност от биологични, психологични и фактори на околната среда.

Към биологичните спадат наследствеността, инфекции в тялото, мозъчни наранявания и заболявания, родова травма на мозъка, злоупотреба с наркотични вещества, начинът на хранене, излагането на токсини и редица други.

Към психологическите спадат психологическа травма, датираща често от детството (насилие от всякакво естество, загуба на родител). А към факторите на заобикалящата човека среда спадат стресът от смърт на близък, развод, социална неангажираност, неудовлетвореност от живота и други.

Всеки човек в някакъв период от своя живот изпада в психоемоционален дисбаланс. По някаква причина се стига до появата на психогенно разстройство, а то може да премине в заболяване.

Така например шизофренията е психично заболяване, за което се смята, че носи в себе си генетична предразположеност. Оказва се още, че са налице и други фактори от околната среда, които повишават риска.

Бебе

Установено е, че рискът за развитие на шизофрения е три пъти по-висок, ако майките са прекарали грип през време на бременността. Също опасността от заболяването е четири пъти по-висока при случаи на недостиг на желязо в организма на бременната.

Фактор, отключващ и повишаващ риска от сериозни емоционални разстройства като депресия, е и недохранването на майката по време на бременността.

Други изследователи са показали, че нежелани събития по време на бременност, включително инфекции, излагане на токсини и стрес на майката, могат да увеличат риска от бъдещи проблеми като например депресия, безпокойство, аутизъм, разстройства на настроението и дефицит на вниманието с годините, както и хиперактивност на бъдещото дете.

Различни събития от детството като малтретиране също могат да променят хода на психическото състояние на човека, задълбочавайки симптоматиката и превръщайки го в заболяване.

И обратното - добрите грижи през време на бременността, при раждането, отглеждането на новороденото, по-късно и правилното хранене и редица други грижи могат да профилактират появата на множество психични заболявания.

Рейтинг

5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати