ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Големите последици от лошата хигиена

Големите последици от лошата хигиена

Миене на ръце

Лошата лична хигиена се наблюдава сред различни възрасти и при двата пола. Изграждането на здравословни навици като редовно измиване на лицето, зъбите, тялото, използването на някаква козметика, обличането на чисти дрехи са нещо, което всеки трябва да прави в ежедневието си.

Истината е обаче, че липсата им често довежда до проблеми в социалния живот, както и до здравословни такива.

Така нередовното измиване на тялото, отделянето на пот от потните жлези причинява лоша миризма - нещо, което не се тачи от обществото и което води до затруднена комуникация. Здравословните проблеми са свързани със запушване на порите, акне, поселване на тялото с различни агенти (въшки и други).

Същото се случва и при нередовната орална хигиена. Тя изисква редовното измиване на зъбите с четка, паста и конец за зъби. В противен случай по тях остава храна, тя се поселва с бактерии, храната започва да гние в устата, довеждайки до много неприятна миризма.

Орална хигиена

Също така последиците не са само лош дъх, но и появата на стоматологични заболявания. Неотстранената храна, попаднала в устната кухина, се заселва от бактерии, натрупва се плака по повърхността на зъбния емайл, а той е виновен за зъбните кариеси, възпаление на венците и други.

Елементарните хигиенни практики, като например измиване на ръцете, се оказват едни от най-ефективните начини за предотвратяване на заразяване с болести и тяхното разпространение според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Ръцете на човека са в постоянен контакт с околната среда, както и лицето му.

Бактерии

Миенето на ръцете с чиста течаща вода и сапун помага в значителна степен за намаляване количеството на бактериите върху кожата, снижава шансовете за изява на редица заболявания като настинка, грип, салмонела, хепатит А, коремен тиф, заразяване със стрептококи и инфекции със стафилококи.

Известно е още, че мъжете и жените имат индивидуални хигиенни нужди, на които ако не се обърне внимание, могат да се стигне до здравословни проблеми. Така например мъжете, които не са обрязани, по-често страдат от възпаление на препуциума (тънката еластична кожа, която покрива главата на пениса), фимоза (когато пенисът не може да се прибере напълно от препуциума) или някакви сраствания.

Женският пол, от своя страна, трябва да се грижи да запази своята генитална област чиста; да се внимава с начина на подсушаване след ходенето до тоалетна, което често, ако се прави погрешно, причинява заболявания от различни естество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати