Симптоми при недостиг на селен

Недостиг на селен

Селенът е сред вещества, които контролират образуването на активните форми на кислорода в организма. Недостигът му обаче е често срещано явление.

Липсата на селен в организма води до доста неприятни последици. При него кислородът започва да разрушава една част от витамините в организма. Той отслабва имунната система и силите на системата за детоксикация. Когато това се случи, организмът не може да се бори с болестотворните микроби, както и с образуването на раковите клетки.

Получава се кръг от нарушена обмяна на веществата, който може да доведе до сериозни негативни последици. Това са най-вече окапване на косата, диабет, анемия и редица онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Дефицитът на селен предизвика още чернодробна некроза.

Установено е, че като есенциален микроелемент селенът влиза в състава на много ензими. Той е необходим за функционирането на мускулите, за синтезата на инсулина и на хормоните на щитовидната жлеза - едни от най-важните в обмяната на енергията и веществата. Освен това е сред факторите, отговорни за подвижността на сперматозоидите.

Бразилски орех

Основният източник на селен е храната, която човек приема. За едно денонощие дозата е от 100 до 150 мг селен. В най-високи нива той се открива в продуктите от животински произход, ядките, бирената мая, слънчогледово семе, гъбите, зърнените храни и зеленчуците, като е важно и почвата, на която са отглеждани, да е богата на селен.

Елементът се открива още в морските продукти, чесъна и зелето. Друг начин да се натрупа в организма е чрез дишането и кожата, тъй като се изпарява от горните земни слоеве, вулканичните пушеци и термалните води.

Симптомите на селеновия дефицит се изразява в развитието на кардиомиопатии. Те са причина за миокардна смъртност при хората. Освен това може да се наблюдава преждевременно намалена издръжливост и жизнена сила.

Главните симптоми при продължителен дефицит се наблюдават в две области на тялото - сърцето и ставите. При сърцето се развива специфично заболяване, наречено болест на Кешан. То може да се предотврати чрез прием на високи нива на селен. Изразява се в аритмия и загуба на сърдечна тъкан.

Друг симптом е специфично заболяване на ставите, наречено болест на Кашин-Бек. Свързано е с израждането на свързващата тъкан. При случаи на тежък дефицит на селен, придружени от тежко общо недохранване, симптомите са слабост или болка в мускулите, загуба на цвета на косата и кожата, избелване на нокътните основи също.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати