ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Какво научаваме от пълната кръвна картина

Какво научаваме от пълната кръвна картина

МаринаМарина
Джедай
46818
Кръвна картина
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Изследването на пълна кръвна картина дава много ценна информация за видовете и броя на кръвните клетки – червени кръвни клетки (еритроцити), бели кръвни клетки (левкоцити), тромбоцити.

Нуждата на тялото от бели кръвни клетки е огромно. Благодарение на тях организмът се бори срещу инфекциозни причинители и при налична инфекция те защитават тялото от навлизането на болестотворни агенти.

Белите кръвни клетки (WBC) са по-големи от червените кръвни клетки, но по-малко на брой. Когато в човешкото тяло е налице бактериална инфекция, броя на белите кръвни клетки се повишава много бързо. Изследването на броя белите кръвни клетки често се използва за откриване на инфекции.

Различаваме няколко основни видове бели кръвни клетки - неутрофили, лимфоцити, моноцити, еозинофили и базофили. Всеки един от тези типове клетки играят различна роля в защитата на организма. Броят на всеки един от тези видове бели кръвни клетки дават важна информация за имунната система на човека.

Червените кръвни клетки (ER), от своя страна, играят основна роля в преноса на кислород от белите дробове до всички части на тялото. Едновременно с това те доставят отделения въглероден диоксид обратно към белите дробове, за да бъде той издишан от организма.

При намален брой еритроцити откриваме заболяването анемия (недостиг на червени кръвни телца), а ако те са твърде много – полицитемия (характеризира се с повишен обем на кръвта - на хемоглобина, хематокрита, еритроцитите и др.).

Кръвни клетки

При пълната кръвна картина се установяват още стойностите на хематокрита (HCT, PCV). Този показател отразяват какво количеството (какъв обем) заемат червените кръвни клетки от течната част на кръвта. Например HCT 38 означава, че 38% от обема на кръвта е зает от червени кръвни клетки.

Стойностите на хематокрита и хемоглобина са двата основни показателя, подсказващи наличието на анемия или полицитемия.

Хемоглобин (Hgb) е друга съставка на кръвта, на червените кръвни клетки, която участва в преноса на кислорода в тялото и придава червения цвят на кръвта.

Тромбоцитите (PLT) са изключително необходими за съсирването на кръвта. Когато се появи кървене, те се слепват един с друг, образувайки лепкава запушалка. По тази причина, ако е налице намален брой тромбоцити, има реална опасност от кръвотечения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати