Какво е имунотерапия

ДНК

Имунотерапията представлява биологичен метод за лечение на злокачествени заболявания. Целта на този вид лечение на рак е да стимулира естествените защитни сили на организма, за да се пребори той успешно със злокачествените клетки.

Установено е, че прилагането на имунолечението ефективно повлиява растежа на раковите клетки, като забавя, дори спира техния растеж. Също има способността да спре разпространението на раковите клетки в други части на тялото (тяхното метастазиране). И не на последно място, подпомага имунната система на човек, за да повиши тя своите сили и да унищожи раковите новообразувания.

Различават се няколко типа имунотерапия. Тук спадат приложението на моноклонални антитела (mAbs), неспецифични имунотерапии и прилагането на специални ваксини.

Тези моноклонални антитела се произвеждат в лабораторни условия. Те са протеини, чиято задача е да се борят с инфекциите. Така попаднали в организма на човека, моноклоналните антитела се насочват срещу специфичен протеин в раковите клетки.

Благодарение на това се стига до унищожаването им, забавяне на растежа или доставянето на радиация директно към раковите клетки. Последната се постига като в лабораторни условия към моноклоналните антитела се свързват радиоактивни молекули. Към тях могат да бъдат прикачени и лекарствени молекули, подпомагащи лечението на заболяването, и то без да вредят на здравите клетки. Също този метод дава възможност и за диагноза на злокачественото заболяване.

Имунотерапия

Странични ефекти от лечението с моноклонални антитела обикновено са леки и често са подобни на алергична реакция. Възможните странични ефекти включват обриви, ниско кръвно налягане, както и грипоподобни симптоми като температура, втрисане, главоболие, слабост, прекалена умора, загуба на апетит, разстроен стомах или повръщане.

Терапията с mAbs се счита за тип имунотерапия, но и като вид прицелна терапия. Последната терапия е лечение, насочена към специфични гени на рака, протеини, или тъканната среда, която допринася за растежа на рак и оцеляване.

Неспецифичните имунотерапии също подпомагат унищожаването на раковите клетки, като те обикновено са част от друго лечение. Такъв метод на лечение е този с Интерферон, който, приготвен в лабораторни условия, подпомага имунната система, забавя растежа на раковите клетки.

Тук спадат и Интерлевкините, ефективно повлияващи рака на бъбреците, рака на кожата.

Към раковите ваксини се различават два модела - такива за превенция от развитието на злокачествено заболяване и насочени срещу съществуващо раково заболяване.

Към първата група спадат например ваксините Церварикс и Кардасил, попречващи заразяването с Човешки папилома вирус.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати