Шведска медовина в битка с антибиотичната резистентност

Медовина
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Медовина, произведена от шведски учени, може да помогне в битката на човечеството с антибиотичната резистентност. Алкохолната напитка, приготвяна от мед и вода чрез ферментацията на дрожди, която специалистите създали, всъщност е базирана на изпитани стари рецепти.

Те нарекли творението си Honey Hunter's Elixir или в превод Еликсир на събирача на мед, за да подчертаят уникалните ѝ вкусови и лечебни свойства.

Сладкото откритие принадлежи на учени от университета в Лунд, които не пропускат да припомнят историческите корени на питието е положителните ефекти върху здравето, което има.

По думите на изследователя Тобия Олофсон медовината е смятана за питие на боговете, което осигурява здраве и дори безсмъртие. Това е била любимата напитка на викингите, маите и дори древните египтяни.

В продължение на години Олофсон и Алехандра Васкес проучват състава и свойствата на медовината и през 2014 г. те постигат пробив.

Откриват, че млечнокиселите бактерии, които се срещат в медовото стомахче на пчелите, комбинирани с мед могат да излекуват резистентни рани, които до този момент не са се поддавали на лечение.

Антибиотици

Те залягат над микроскопите и не след дълго откриват, че въпросните бактерии атакуват всички човешки патогени, срещу които са тествани, дори и резистентните щамове, срещу които няма разработени антибиотици.

Млечнокиселите бактерии атакували патогените, като произвеждали стотици антибактериални вещества, чието действие наподобявало това на антибиотиците.

За разлика от традиционните видове медовина, които могат да се намерят в търговската мрежа, Honey Hunter's Elixir използва всички 13 вида полезни млечнокисели бактерии, които се срещат при дивите пчели, както и диви дрожди от мед.

При фабрично произведените медовини те липсват, тъй като медът и водата се стерилизират, а след това към тях се прибавят не живи дрожди, а индустриални винени дрожди.

Прекомерната употреба на антибиотици доведе до развитието на бактериални щамове, резистентни към лекарствата, и това се превръща във все по-голям проблем в медицината.

Откритието на двамата шведски учени е на път да обърне хода на войната на човечеството срещу смъртоносните патогени.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати