ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Авокадото – мощно оръжие срещу левкемията

Авокадото – мощно оръжие срещу левкемията

MarianaMariana
Джедай
1432764167
Авокадо
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Авокадото е не само вкусно и изключително полезно, но според последните научни изследвания то може да се окаже и мощно оръжие срещу левкемията.

Често наричано „маслото на природата“ авокадото е прочуто с богатия си запас от полезни вещества. То съдържа каротеноиди, както и ценния са очите лутеин. Освен това е богато на фибри и витамин E.

Но това, което го прави наистина ценно, е съдържанието на липид, открит наскоро от канадски учен. Смята се, че именно той е сред потенциалните оръжия за борба с левкемията.

Въпросният липид директно атакува причинителите на смъртоносното заболяване. Става дума да изключително устойчиви стволови клетки, които затрудняват конвенционалната терапия.

Липидът в авокадото е особено ефикасен срещу острата миелоидна левкемия (AML). При това онкологично заболяване кръвните стволови клетки в човешкия организъм се превръщат в патогенни.

Бактерия

Постепенно мутиралите клетки се натрупват в костния мозък и изместват оттам здравите клетки. Процесът води до развиването на инфекция, често с фатален изход.

Авторът на откритието професор Пол Спангуоло от Университета Ватерло в Канада е оптимист, че коварното заболяване може да бъде победено, ако се атакува директно ядрото ѝ.

Той е успял да извлече от авокадото специална съставка, която нарекъл инфекция. Авокатинът поразявал именно онези патогенни стволови клетки, които предизвикват левкемията, без по никакъв начин за уврежда здравите клетки около тях.

По думите на д-р Спангуоло реално стволовите клетки задействат заболяването, което е причина при голям част от пациентите да се наблюдават рецидиви на левкемията.

Стволови Клетки

Множество тестове на молекулярно ниво са показали, че авокатин Б атакува само патогенните стволови клетки избирателно, без да засяга здравите.

Откритието на лекаря може да се окаже истинска революция в битката срещу онкозабояването, но то все още е на съвсем ранна фаза. В момента докторът подготвя първата фаза на клиничните изпитания на авокатин Б.

На практика години делят болните от левкемия от евентуалното разрешения за използване на лекарство за борба с болестта, която ги погубва. Но ако то все пак стане факт, животът на болните от коварната болест ще е удължи, а качеството му ще се увеличи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати