ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Заседналият живот повишава тревожността

Заседналият живот повишава тревожността

Работа на компютър
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма-20%
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Заседналият начин на живот носи след себе си редица здравословни проблеми. Известно е, че липсата на движение може да предизвика затлъстяване. Скорошно проучване доказва, че хората, които водят заседнал начин на живот, са по-застрашени да получат тревожно разстройство. Проучването е на специалисти от Университета Дикин, Мелбърн.

Според статистически данни над 27 милиона души по целия свят имат подобно тревожно разстройство. Това състояние води до учестено сърцебиене, усещане за тежест в мускулите и много често болки в главата.

Австралийските специалисти са направили задълбочен анализ на девет предишни изследвания, които са били посветени именно на връзката между тревогата и липсата на постоянно движение.

В пет от деветте проучвания учените са намерили пряка връзка между заседналия живот и усещането за тревога. Колкото повече време хората прекарват седнали, толкова повече се увеличава и опасността от тревожно разстройство, показват четири от тези пет изследвания.

Тревожност

36 % от учениците, които стоят повече от два часа дневно пред телевизора или компютъра, изпадат в тревожни състояния много по-често от онези, които прекарват по-малко време пред тези устройства.

Хората, които стоят дълго време пред компютъра, започват да се отдалечават от близките и приятелите си, обясняват специалистите.

Стоенето само пред компютър и липсата на общуване с други хора със сигурност ще се отрази на психиката на човек в някакъв етап, допълва се в анализа.

Друга теория на специалистите отбелязва, че хората със заседнал начин на живот имат редица проблеми – не могат да спят спокойно, наблюдават се и чести нарушения на метаболизма. Тези грижи също могат да причинят тревожни разстройства.

Липсата на движение води до много проблеми от здравословен характер – заседналият начин на живот носи по-голяма опасност от диабет от тип 2, затлъстяване, болести на сърцето, остеопороза и др. Препоръчва се, ако работата ви е свързана с компютър, всеки ден да намирате време за разходка навън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати