ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Признаци при недостиг на витамин В1

Признаци при недостиг на витамин В1

Недостиг на Витамин B1

Витамин В1 (тиамин) е от изключителна важност за човешкото тяло. Благодарение на неговото оптимално количество организмът получава нужната за съществуването си енергия чрез предоставяне необходимите елементи за преработка на въглехидрати. Също той предотвратява развитието на болестта Бери-бери.

Причина за недостатъчен прием на тиамин може да бъде диета с високо рафинирани въглехидрати (консумирането на полиран ориз, бяло брашно, бяла захар), и той най-често в развиващите се страни. Рисков фактор е и недостатъчен прием на хранителни продукти, поради което се стига до авитаминоза.

Вторичен дефицит на витамин В1 може да е резултат от някакво заболяване или временно състояние на тялото - например бременност, кърмене, повишена физическа активност, висока температура, хипертиреоидизъм.

Също отговори трябва да се търсят и в нарушена абсорбция на витами низаради продължителна дехидратация, диария. До недостиг на тиамин може да се стигне и при нарушена обмяна на веществата при чернодробна недостатъчност.

Дефицитът на този витамин от В групата е налице често и при алкохолиците, болните от СПИН, както и при хората със заболявания на стомашно-чревния тракт.

енцефалопатията на Вернике

Симптом, подсказващ недостиг на тиамин, е отслабването. То може да е резултат и от недохранване, също основна причина за липса на витамин В1. Стига се и до слабост поради невъзможност за преработката на хранителни вещества и отделянето на нужната енергия.

Понякога се наблюдава и неритмична сърдечна дейност, а понякога са налице пристъпи на паника, безпокойство, емоционална лабилност.

Недостигът на тиамин отключва неврологични и сърдечносъдови заболявания. Може да се стигне и до анормално развитие на мускулите и нервите в тялото, оттам до парене в областта, крампи, атрофия на мускулатурата.

Едни от най-честите признаци на липсата на витамин В1 е мозъчната аномалия.

Често при злоупотреба с алкохолни напитки се развива заболяването енцефалопатия на Вернике. Този синдром се отразява на правилното функциониране на паметта и други аспекти на ума.

Установено е още, че ако недостигът на витамин В1 е налице в организма на кърмещата майка, то се стига до загуба на гласа на кърмачето.

Кърмачки

Важно е да бъдат взети навременни мерки за диагностициране на витаминозната недостатъчност. При поява на някои от симптомите трябва да се посети специалист, за да се уточни дали причината е недостиг на витамин В1.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати