При проблем със сърцето хората търсят... зъболекар

При проблем със сърцето хората търсят... зъболекар

Когато нещо ви боли, това е сигнал на тялото, че нещо не е наред, убедени са учените. Те съветват хората, усетили силна болка където и да е по тялото си, веднага да потърсят лекарски съвет.

Защото често се случва болка на едно място да е сигнал за заболяване на орган, който се намира далече от епицентъра на самата болка.

За възприятието на болката отговарят различни рецептори. Тя възниква от много горещо или много студено, от прекомерно и дълго налягане или разтягане. При раздразване на рецепторите организмът получава информация за това коя част от тялото точно страда и се опитва да подаде сигнал.

Но болката не сочи точното огнище на поражението. Например при инфаркт на миокарда хората често се обръщат не към кардиолог, а ... към зъболекаря си, защото усещат интензивна болка в някой зъб.

И обратно – при болести на гръбнака хората посещават кардиолог, защото тази болка се проявява в абсолютно здравото сърце. Съществуват и така наречените фантомни болки, които човек усеща в отдавна ампутиран крайник. Тогава, за сигурно „разкодиране” на сигнала на тялото помага лекарят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати