Кога се поставя пейсмейкър

Пейсмейкър

Хората с бавен пулс на сърцето се нуждаят от пейсмейкър. Малкото устройство се имплантира в гърдите или корема и им помага да живеят и работят нормално.

Пейсмейкърът представлява малка херметически затворена машинка. Тя произвежда електрически импулси и ги предава към сърцето на пациента посредством жица, имплантирана в него, като по този начин забързва пулса.

Машинката се захранва от батерия, която трябва да периодично да се подменя. Чрез жицата, поставена в сърцето, пейсмейкърът усеща сърдечния ритъм и подава електрически импулси, когато се налага.

Поставянето на устройството се налага при слаб и непостоянен ритъм на сърцето. Обикновено хората, страдащи от подобни симптоми, изпитват слабост, отпадналост, замаяност. Те се уморяват бързо и често им се случва да губят съзнание. В тези случаи се налага незабавно поставяне на пейсмейкър.

Преди поставяне устройството се програмира да подава електрически импулси само когато сърдечната дейност е затруднена. Машинката анализира сърдечния ритъм посредством пулсациите на сърцето.

Сърце

Има пейсмейкъри, които са програмирани така, че да са в синхрон с активността на човека. Те могат да направят разлика, ако собственикът им изкачва стълби или прави гимнастика и да изпратят необходимия електрически импулс, ако сърцето има нужда.

След имплантацията лекарите следят и контролират дейността на пейсмейкъра с помощта на специален компютър. Той е наречен програматор и се свързва с имплантираното в човешкото тяло устройство с наконечник.

Процедурата е безболезнена. Също така програматорът събира информацията, която пейсмейкърът е съхранил за състоянието на сърцето.

Много от хората, които имат имплантиран в тялото си пейсмейкър, въобще не го усещат. Устройството е изключително малко.

Батериите му се сменяват, в зависимост от вида им, през пет или десет годни. Захранването на устройството не спира изведнъж, а постепенно. Сменя се след кратка операция.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати