Няколко причини за постоянната умора

Умора

Липсата на сън не е единствената причина за постоянната умора. Малките неща, които правите или не правите в ежедневието си, могат да ви изтощят както психически, така и физически и могат да имат същия ефект върху вас, както и безсънието. Ето и някои от най-честите причини, поради които постоянно сте изморени.

Липса на физически упражнения

Дори и да си мислите, че пропускането на ежедневната ви тренировка, когато сте уморени, ще ви помогне, жестоко грешите. Това работи срещу вас.

Проучване на Държавния университет в Джорджия показва, че 20 минути тренировка поне три пъти седмично ще ви накара да забравите умората. Редовните упражнения увеличават силата и издръжливостта и спомагат сърдечно-съдовата система да работи по-ефективно, като доставят кислород и хранителни вещества към тъканите.

Дехидратиране

Дехидратацията, дори и само с 2 процента, причинява загуба на голямо количество енергия. Тя води до намаляване на обема на кръвта, което я прави по-гъста. Това затруднява изпомпването й от сърцето и намалява скоростта. В резултат на това до мускулите и органите достигат значително по-малко кислород и хранителни вещества.

Липса на желязо в организма

Постоянна Умора

Недостигът на желязо в организма може да ви остави усещане на мудност, раздразнителност, загуба на концентрация и анемия. Причината е, че поради липсата на важния елемент по-малко кислород достига до мускулите и клетките.

За да избегнете такива нежелани ефекти, специалистите съветват да консумирате говеждо месо, боб, тофу, яйца, включително жълтъци, тъмнозелени листни зеленчуци, ядки и фъстъчено масло.

Желателно е тези храни да се комбинират с такива, които имат богато съдържание на витамин С, за да може организмът ви да усвои по-лесно желязото.

Вие сте перфекционист

В стремежа си да бъдете перфектни, се захващате с все по-сложни дейности и работите много по-дълго, отколкото е необходимо. Така си поставяте цели, които са толкова нереалистични, че те са, ако не невъзможни, то поне изключително трудни за постигане. В края на краищата, дори и да ги постигнете, отново не сте доволни.

Водещи психиатри препоръчват, когато си поставите големи цели, да си отделите и време за почивка и грижа за себе си. С течение на времето ще осъзнаете, че извънредното време, което сте отделяли за работата си, не е довело до подобряване на резултатите, а само до постоянна умора.

Пропускате закуската

Храната е горивото за тялото ви. Дори когато спите, организмът продължава да обработва храната, която сте приели за вечеря, извличайки необходимите му вещества.

Точно и поради тази причина когато се събудите на сутринта, трябва да заредите нужното гориво за тялото си. Пропускането на закуската води до забавяне на метаболизма и умора през целия ден.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати