Признаци за недостиг на витамин В6

Недостиг на Витамина B6

Витамин В6 е особено важен за правилното функциониране на организма. Той отговаря за имунитета и нервна система, а недостигът му може да застраши здравето. Той се изразява във физически и психически симптоми.

Обикновено витамин В6 се открива в суровите храни. В подложените на топлинна обработка нивата му са занижени. Най-добрите източници на витамина са лещата, соята, слънчогледовото семе, орехите, хлебната мая, пшеничните зародиши и бобовите култури. Сред растителните източници се нареждат спанакът и картофите, а сред плодовете първенци са авокадото и бананите.

Признаци за недостиг на витамин В6 са ясно различими и доста неприятни. Те се изразяват в развитието на анемия, отоци, мигрена, гниене на зъбите, безсъние и липса на мускулен контрол. В по-напреднала възраст симптомите са по-тежки. При някои се наблюдава нервни увреждания и изтръпване на ръцете. В по-тежките случаи се наблюдава и увреждане на панкреаса и възпаление на дебелото черво.

Витамина B6

Проблемите при недостиг на витамин В6 са много. Следствие от него може да се развие раздразнителност и психическа депресия. Гърчовете също не са изключени. В редки случаи се наблюдава преждевременна сенилност.

Дефицитът на витамин В6 може да доведе до втвърдяване на кръвоносните съдове и увреждане на вътрешните стени на коронарните артерии.

Лошото при витамин В6 е, че колкото и балансиран да е нашият хранителен режим, концентрацията му в кръвта намаляват с възрастта. С напредването ѝ в менюто все по-често трябва да се включват варива, плодове, зеленчуци и някои други елементи, предоставящи витамина В6. Бременните жени, възрастните хора и страдащите от от болести на сърцето се нуждаят от по-високи количества от витамина.

Източници на Витамина B6

Освен в натуралните си вид за подпомагане нормалните му нива в организма витамин В6 се използва и заради терапевтичните си качества. С него се лекуват гърчове, диабет и хемороиди. Често се предписва при състояния на гадене при пътуване и при бременност, при раздразнителност, депресия, безсъние, обща слабост и психически стрес най-вече заради своето успокояващо и седативно действие върху нервите.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати