Симптоми при недостиг на цинк

Косопад

Цинкът е сред най-важните минерали в тялото. То се нуждае от него, за да поддържа здрава имунната система. Всяка клетка в тялото ни съдържа следи от цинк. Елементът допринася за производството на жизненоважни ензими в рамките на различните системи на тялото. Поради това, дозите му трябва да са в норма.

Когато тялото страда от недостиг на цинк, то реагира с различни признаци. Единственият сигурен начин за установяването му, е провеждането на специфичен кръвен тест.

Симптомите при недостиг на цинк са много и в повечето случаи сериозни. Те варират при различните хора. Така например, при някои недостигът на цинк се проявява само в един-два симптома, докато при други това става чрез почти целият набор от симптоми. Разбира се, наличието на един или повече от изброените симптоми не означава автоматично, имате дефицит на цинк.

Ето кои са симптомите при дефицит на цинк в организма:

Отслабен имунитет;

Бавно зарастващи рани;

Забавен растеж;

Токсикоза;

Чупливи нокти, бели петна или бели ленти на ноктите;

Пърхот;

Храни с цинк

Анемия;

Косопад;

Суха кожа, обриви, акне, псориазис и екзема;

Намален апетит;

Хиперактивност;

Отслабващо зрение, възпаление на очите или инфекции;

Безплодие;

Безсъние;

Загубата на чувство за мирис и/или вкус;

Проблеми с паметта;

Сексуалната дисфункция или импотентност.

За да установи със сигурност дали симптомите са следствие на недостиг на цинк, е нужно диагностициране от лекар, следвано от правилното лечение. Важно за възстановяването, е състоянието да се следи постоянно, така че дозировката може да бъде коригирана.

Освен следствие на хранителните навици, недостигът на цинк може да е следствие и на подлежащо заболяване. Освен това, състоянието може и да допринесе или да предизвика появата на друго заболяване.

Такива са анорексията, хроничните бъбречни заболявания, диабет, различни чернодробни заболявания, пневмония, сърповидно-клетъчна анемия и болест на Уилсън, а при децата се наблюдава забавен растеж и забавяне емоционална зрялост. Състоянието е сериозно и трябва да се третира с нужното внимание.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати