ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Задължителна аптечка с деца на почивка

Задължителна аптечка с деца на почивка

Аптечка

Когато ходим на почивка с децата си, е необходимо да вземем и някои допълнителни мерки. Мъниците са изложени на опасности и всеки родител трябва да бъде подготвен за тях. Какво можем да направим при най-разпространените здравословни проблеми, които могат да сполетят децата ни?

- При топлинен удар най-добрият помощник, към който можем да се обърнем, е ледът. Симптомите на топлинния удар са сънливост, често вдигане на температура, детето извърта главата си назад и има главоболие. Ако забележим подобни признаци у детето, първото, което трябва да направим, е да сложим отрочето в прохладно помещение.

След това трябва да го съблечем и да го сложим да легне на една страна – телцето му се обтрива с кърпи, които са напоени с хладка вода. На челото и на подмишниците, както и на шията, се слагат студени компреси – това е лед, който е завит в кърпа. Ако няма лед, могат да се използват и бутилки със студена вода. Ако няма никакво подобрение до два часа, детето трябва да бъде заведено на лекар;

- Друг често срещан проблем е ухапването от насекомо. За да подобрим състоянието на детето, са необходими спиртен разтвор и антихистаминови препарати, които трябва да отговарят на възрастта на детето. Мястото, което е ухапано, се обработва със спиртния разтвор, а ако се появи зачервяване или подпухналост, на мъничето се дава антихистаминов препарат.

За да се намали сърбежът, можем да използваме домакински оцет – просто намажете мястото на ухапването. Друг вариант е към ухапаното място да се сложи половин глава лук. Вместо лук може да се използва каша от листа от магданоз или компрес с листа от босилек.

- Най-често срещаният здравословен проблем при децата са вирусите – мъничетата са особено податливи на различни вируси. Симптомите обикновено са повръщане, диария и висока температура. В този случай най-разумно е веднага да се потърси лекарска помощ. Нашата задача като родители е да внимаваме детето да не се обезводни до намирането на специалист, който може да му предпише необходимите лекарства. Против обезводняването можете да давате на детето си солеви разтвор – той се пие често на малки глътки.

Пътуване с деца

Разтворът можете да приготвите и сами – трябва ви литър преварена и охладена вода, в която сте добавили 8 ч.л. захар. 1 ч.л. сол и ½ ч.л. сода. Ако на детето започне да му се повдига или повърне, направете пауза за четвърт час и отново започнете да му давате от разтвора.

Този път обаче направете по-големи интервали между приема – по 1 ч.л. на 15 минути, а друг вариант е да му давате активен въглен.

Ако детето е на възраст до една годинка, можете да му давате Смекта - този медикамент ще помогне при стомашно-чревно разстройство. Купете прахчето от аптека и давайте по едно пакетче дневно, като го разпределяте по чаена лъжичка на интервал от пет минути. Активният въглен се дава по една таблетка на 10 килограма тегло.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати