Симптоми при недостиг на витамин В2

Витамин В2
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-8%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
12.00 лв.
Виж ››

Витамин В2, познат още като рибофлавин, играе изключително важна роля при обмяната на веществата и правилното протичане на процесите в човешкото тяло.

В натуралния си вид той се всмуква в тънките черва и се секретира основно с урината. По-голямата част от витамина се отделя в непроменен вид.

Недостигът на витамин В2 е неприятно явление, което се изразява както външно, така и вътрешно. Едни от най-честите външни симптоми, са ангуларен стоматит, глосит, себореен дерматит на носово-устната част, ушите, носа, веждите.

Може да се прояви в поражения на лигавицата на устните с вертикални напуквания и десквамация на епитела. В редки случаи себорейният дерматит е съпроводен с удебеления на фоликулите. Ако премине в хиперкератоза, се образува т.нар. "акулова кожа".

Ясен признак за липсата на рибофлавин се пораженията върху лигавицата на езика. Той се зачервява, а повърхността му става дребно-зърнеста. Ако не се вземат мерки, подобено състояние може да доведе до атрофия на лигавицата на гълтача и хранопровода. От него следват затруднено преглъщане и сухота.

Витамин В2 предпазва очите от късовълновите лъчи. При негов недостиг може да се развият различни изменения в зрителните органи като конюктивит, кератит, страх от силна светлина, васкуларизация на роговицата, както и катаракта. Освен това може да се намали адаптацията към тъмнина и остротата на зрението.

Болки в Гърлото

В много редки случаи, недостигът на витамин В2 води до силни болки в краката, трудно зарастващи рани и нервни разстройства, проявяващи се в мускулна слабост и хиперкинеза.

Витамин В2 си кореспондира хармонично с останалите витамини от група В, както и с аскорбиновата киселина. При хронична недостатъчност на рибофлорина, отделянето на аскорбинова киселина с урината рязко се понижава.

Доказано е, че големите дози аскорбинова киселина предотвратяват или задържат развитието на дефицит на рибофлорин. Подобен е случаят и с връзката му с витамин В1.

Недостигът на витамин В2 може да доведе до хипохромна микроцитарна анемия, тъй като той играе важна роля в обмяната на желязото.

Той е необходим за включването на хемоглобина в желязото, а при липсата му анемията е съпроводена с повишено образуване и отделяне с урината на порфирини и продукти на тяхното разпадане.

Освен всичко дгруго, витамин В2 е важен за развитието на плода. При бременни, които не са приемали достатъчно витамин В2, се наблюдават недоносване на плода и мъртво раждане.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати