ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Фталати - заплаха от пластмасата

Фталати - заплаха от пластмасата

Пластмаса

Фталатите представляват естери, използвани като пластификатори. Това означава, че се добавят в пластмасите, за да увеличат тяхната гъвкавост, прозрачност и дълготрайност.

Тъй като не са част от химическата им структура обаче, при стареенето или надраскването на пластмасовото изделие, те лесно изтичат от него. Неслучайно, на повечето качествени детски играчки има надпис „без фталати”.

Фталатите обикновено постъпват в човешкото тяло с храната чрез мазните храни като мляко, мазнини и меса. В тях фталатите са в най-високи нива, тъй като мазнината е своеобразен разтворител за тях. Освен това, тези елементи са без цвят и без вкус и човешкото обоняние не може да ги разпознае.

Тези субстанции присъстват не само в пластмасите. Откриват се още в козметичните и миещи продукти, включително и в много детски препарати, както и в парфюми, ароматизатори, медицински материали, почистващи препарати, мебели, подови покрития, всичко, направено от винил и т.н.т.

Тъй като приложението им е изключително широко, а фталатите – непознати на повечето хора, е лесно да приемем повече от допустимите дози от тях.

Фталатите имат едно основно изразено свойство – да образуват антиадрогенни, т.е. - анти „мъжки”. Това означава, че намаляват производството на мъжки хормони и блокират рецепторите за тях.

Това се отразява пряко на всяка тъкан и орган, който се нуждае от тези андрогени. Най-застрашени са ембрионите и малките деца, тъй като фталатите доказано пречат на развитието на тези тъкани. Установено е, че това въздействие се превръща в наследствено.

Въпреки че влияят на мъжките хормони, фталатите са по-опасни за жените. Те са по-склонни към натрупване на вредни емисии, най-вече заради козметиката, която използват.

Пластмасови съдове

Доказано е, че тези вредни субстанции водят до ендокринни заболявания, което освен че причинява куп нарушения, увеличава и риска от рак на гърдата. В комбинация с други вредни химикали, които ежедневно ни заобикалят, дори минимални количества фтилати могат да отключат редица ракови заболявания.

Бебетата са може би най-застрашени от прекомерен прием на фталати. Още през периода на бременността плодът може да бъде увреден, тъй като плацентата не е бариера за фталатите. Те влияят на оформянето на гениталите на плода, на теглото на бебето, а понякога способстват за преждевременното му раждане.

Освен това имат способността да преминат в майчиното мляко. Когато детето започне да пълзи из къщи, то поема двойни дози фталати, тъй като те са навсякъде по земята - подът, мебелите, препаратите, с които се почистват, т.н.т.

Тъй като децата обичат да пъхат в устата си всичко, особено в периода на никненето на зъби, най-голяма опасност носят пластмасовите играчки. При производството на детски играчки в Европейския съюз е забранено използването на фталати. През 2009 година в САЩ също беше въведена забрана за използването им.

У нас обаче пазарите са буквално заринати с китайски играчки с неизяснен състав. Освен в играчките, правилото важи за всички съдове и посуда от пластмаса в ежедневието ни. Приготвянето и съхранението на каквато и да било храна в тях е огромен риск.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати