Кои са половите хормони и как влияят върху тялото?

Естроген

Половите хормони са активни вещества, които се произвеждат най-вече от жлезите с вътрешна секреция. Основно значение за синтеза на половите хормони има холестеролът. Като полови хормони се означават тези, които са отговорни за регулирането на възпроизводството, за узряването и изграждането на мъжките и женските полови белези.

Основните мъжки полови хормони са андростерон, дехидроандростерон, тестостерон и адреностерон, като за последния отговаря надбъбречната жлеза. Биологично най-активен е тестостеронът, който има определено диагностично значение. От друга страна, изключително важен е и фоликустимулиращият хормон, който отговаря за производството на сперматозоиди у мъжа.

От женските полови хормони зависи здравето, настроението, външният вид, сънят, апетитът и дори интелектът на всяка една жена.

Както можете да се досетите, естрогенът е най-известният женски полов хормон, който се произвежда в яйчниците. Той в буквалния смисъл създава жената. Благодарение на него фигурата, мисленето, а и характерът придобиват типично женски черти. Много жени си мислят, че по-високите нива на този хормон ще ги направи по-привлекателни, но това съвсем не е така.

Щитовидна жлеза

Изобилието на естроген в женския организъм често е причина за трупане на излишни килограми в областта на бедрата и корема.

Окситоцинът постъпва в огромни количества в кръвта след раждане, когато матката започне да се свива. Той създава и стремежът към закрила и грижа за новороденото. Недостигът на този хормон води до постоянна раздразнителност, а понякога и до депресии.

Тироксинът се синтезира в щитовидната жлеза, регулира скоростта на обмяната на веществата и мисленето, т.е. влияе силно върху теглото и мисловните процеси. Много жени страдат от Синдрома на Хашимото, което се дължи именно на този хормон. В зависимост дали стойностите са ниски, или високи, теглото на жената варира от крайно ниско до наднормено.

Инсулинът се произвежда от задстомашната жлеза (панкреаса) и отговаря за нивото на глюкоза в кръвта. Той разгражда всички въглехидрати и отправя получената от тях глюкоза в тъканите.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати