Вредни навици, които нарушават съня

Лош сън

Ако всяка сутрин се усещате уморени и недоспали след събуждане, възможно е причината да е, че правите грешки, които нарушават пълноценната ви почивка. Ето и кои са навиците, които могат да нарушат спокойствието и пълноценния сън:

Вечеряте с неправилни храни или напитки – избягвайте консумацията на тежка и мазна храна за вечеря. Подобни храни ще ви държат будни до късно и съответно ще попречат на спокойния сън. Внимавайте и с алкохола – изпийте не повече от две питиета.

Ясно е, че кафето, шоколадът, както и някои видове чай, също могат да ви ободрят, така че избягвайте да ги консумирате вечер. Хубаво е вечерята да бъде поне два часа преди да се отправите към спалнята. Внимавайте и с изпиването на големи количества течности в късните часове на деня.

Работите до късно – повечето от нас си я носят работа у дома и там, вече на спокойствие се опитват да приключат задачите си. Ако изпълнявате служебни задължения до късно, ще развалите не само съня си, но и ще внесете допълнителен стрес към своето ежедневие.

Най-добре е, да не работите у дома – ако е възможно стойте по-далеч от компютъра, таблета и изобщо всякакви електронни устройства, които могат да ви подтикнат да работите. Хубаво е през почивните дни да изключвате служебния си телефон.

Безсъние

Заспивате на телевизор – много хора са убедени, че този навик ги унася по-бързо. Това всъщност е заблуда – гледането на някакъв филм непосредствено преди сън може да ви натовари повече, отколкото предполагате.

Обикновено съзнанието е толкова натоварено, че човек сънува кошмари цяла нощ, обясняват експертите. Специалистите съветват да изберете някоя интересна книга, отколкото какъвто и да било филм.

Съществуват и медикаменти, които могат да попречат на добрия сън – това са някои таблетки за успокоение на болки в стомаха, антидепресанти, хранителни добавки. В опаковката на всяко лекарство изрично е упоменато дали има подобни действия и кога е най-разумно да бъде изпито.

Забравете за интензивните и тежки тренировки преди сън, защото те също пречат на пълноценната нощна почивка.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати