Цитрусите увеличават риска от меланома

Цитруси

В цитрусовите плодове се съдържат фоточувствителни вещества, които могат да увеличат опасността от меланома, посочва се в резултатите от скорошно изследване. Проучването е публикувано в списание „Сианс е авнир“. Новината определено е обезпокоителна, но хората не бива да се паникьосват, съветват учените.

В крайна сметка, именно плодовете и зеленчуците винаги са били най-препоръчваните храни за онези, които искат да живеят здравословно и да се хранят балансирано, допълват специалистите.

Все пак това проучване повдига въпроса дали в мандарините, грейпфрутите и портокалите няма вещества с потенциално канцерогенен ефект.

Американски специалисти от университета „Браун“ са проучили дали по-голяма консумация на цитрусови плодове няма да улесни до някаква степен развитието на меланома. В изследването участие са взели над сто хиляди души, като 63 хиляди са били жени, а останалите мъже.

Здравословното състояние на всички участващи в проучването е следено за дълъг период – от 1985 година до 2010 година. През тези 25 години, 1840 доброволци са се разболели от меланома.

Меланома

Специалистите провели допълнителни изследвания и обясняват, че хората, които ядат повече от седем цитрусови плода на седмица, са увеличили опасността от поява на меланома с около 36 на сто.

Учените са взели предвид и останалите рискови фактори за поява на заболяването. Подобни заключения несъмнено повдигат още въпроси в тази посока, но за момента е прекалено рано да се каже със сигурност, могат ли цитрусите да увличат опасността от раково заболяване.

Предполага се, че връзката между появата на меланома и цитрусовите плодове се дължи на псоралените, които са част от плодовете.

Те имат фоточувствителни свойства, които правят самата кожа доста податлива на ултравиолетовите лъчи. Както знаете слънцето е основният фактор за поява на кожен рак. Или казано иначе - консумацията на голямо количество псоралени може да намали значително устойчивостта на организма на човек към вредните ефекти на слънчевите лъчи.

Псоралените се използват при борба с кожни заболявания от вида на псориазис и витилиго. Прилага се фотохимиотерапия, в която тялото бива облъчено с UVA лъчи, след като човекът е приел лекарство, което е произведено на основата на псоралени.

Те, от своя страна, блокират размножаването на кератиноцитите – това са клетките, чиято задача е да защитят кожата от слънчевите лъчи.

Страничният ефект от подобно лечение може да е свързан с рака на кожата. Излизайки навън, хората, които прилагат подобно лечение, трябва задължително да са добре облечени и да носят шапка и слънчеви очила. Цялото проучване може да бъде видяно в Journal of Clinical Oncology.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати