Това е билката, която ще изгони всякакви червеи от тялото ти

Бодлива папрат

Билкарството в България и познанието за различните билки е известно от векове като най-пълна сила набира по време на турското робство. През тези мрачни за българското население столетия, хората се научават да търсят сами лекове за болките си, тъй като лекари няма, а за каквото и да е здравеопазване е немислимо.

Именно тогава лечението с билки търпи разцвет и повечето хора се запознават с начина, по който да ги прилагат. Неслучайно по света става известно лечението на сънната болест с билката лудо биле, прилагана от Иван Раев, което по-късно е наричано българското лечение.

В България виреят много билки, като голяма част от тях се срещат в планините. Пример за такава билка е бодливата папрат, позната и като мъжка папрат. Тя се среща предимно из влажните и сенчести места. Вирее в горите до около 1 800 м. н. в. Ето какво е важно да знаете за нея:

1. Бодливата папрат е многогодишно растение, което има дебели корени. Именно те се използват в народната медицина. Берат се през март или през септември, почистват се от пръста, но не се измиват. Нарязват се, изсушават се и се прибират в хартиени пликове. Трябва да придобият тъмнокафеникав цвят и да са почти без аромат. След това се съхраняват на сухи и проветриви места и задължително на сянка. Ако са съхранени правилно, могат да издържат над 1 година, без да се губят целебните им свойства;

2. Най-голямата лечебна сила на бодливата папрат е силата му да действа срещу глисти и тении не само при хората, но и при животните. Като запарка се приема също така при ревматизъм и подагра, а като компреси действа лечебно при разширени вени и кожни обриви.

Тения

3. Като почти всички видове папрати, така и бодливата папрат е отровно растение. Това означава, че трябва да приемате приготвената от него отвара само по лекарско предписание и според препоръчаната доза;

4. Ако искате да се възползвате от целебните свойства на билката бодлива папрат, можете да си я приготвите, като вземете 1 с. л. от нея и я оставите да се вари в 450 мл вода. След като я отцедите можете да я приемате по 50 мл по 3 пъти на ден, но преди хранене.

Виж повече

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари