Френският парадокс или как да сме здрави като французите

Червено вино

Дългогодишни научни изследвания са установили, че прочутото дълголетие на французите се дължи на честата им консумация на червено вино. Всяка година един средностатистически гражданин на Франция изпива около 117 литра вино.

Дълголетието на французите е известно като Френски парадокс. За науката бе необяснима доскоро високата продължителност на живота във Франция, при условие че жителите й обичат да консумират храни, които са богати на калории, с много наситени мазнини.

Менюто им съдържа тлъсти ястия и сирена, богати на холестерол. Учудващо обаче е, че французите умират три пъти по-рядко от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората от останалата част на света.

За да разбули тази мистерия, Световната здравна организация дори провела в средата на 90-те години на миналия век специално изследване под кодовото име Моника.

Експертите установили, че честата, но умерена консумация на червено вино, приготвено от грозде, значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Качествено приготвеното червено вино е изключително богато на минерали. В него се съдържат химични елементи, необходими за растежа, развитието и физиологията на организма. То има високо съдържание на йод, желязо, кобалт, манган, мед, молибден, цинк, флуор, ванадий, титан и др.

Вино

С чаша вино си набавяме всички необходими витамини, от които организмът ни се нуждае през деня.

Проучвания за ефекта на плодовата алкохолна напитка показват, че богатото съдържание на витамин В има жизненоважна роля за асимилирането на храните, носители на енергия за нашия организъм, при профилактика на атеросклероза и при обмяната на веществата.

Съдържащият се във виното витамин Р помага при кървене на венците и заздравява стените на капилярите.

Освен витамини, във виното има богато съдържание на антиоксиданти. Киселините в напитката стабилизират усвояването на витамин С и са много важни за окислително- редукционните процеси.

Лимонената е съставна част от кръвта, млечната пък подхранва тъканите, янтарната киселина стимулира дихателните процеси при човека.

Ако все още не сте убедени в здравословните ползи от виното, трябва да знаете, че то помага и за по-бързото разграждане на мазнините, белтъчините и другите хранителни вещества.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати