ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Основни причини за физическо неразположение

Основни причини за физическо неразположение

Основни причини за физическо неразположение

Физическото неразположение се характеризира както с чувство за физическа отпадналост, така и с емоционално разстройство. Понякога се изразява в комбинация от двете.

Има много причини, които да предизвикат подобно физическо неразположение. Състояния като депресия и умора са най-честите причинители. Умората води до пълна липса на енергия, която страдащите често определят като общо физическо неразположение. Депресията води до същите симптоми, придружени с чувство за тъга, нещастие и потиснатост.

От друга страна, физическото неразположение може да е индикатор за наличието на хронично заболяване, като анемия - нисък брой червени кръвни клетки или хипотиреоидизъм - понижена функция на щитовидната жлеза. Един от симптомите за тези състояния е подобно неразположение.

Фактори, които могат да са индикатор за физическата отпадналост, са още наличието на рак, артрит, бъбречни и белодробни заболявания и различни инфекции. Така например, остро протичащите заболявания, като инфекция на пикочните пътища или вирусна инфекция на горните дихателни пътища, водят до общо неразположение.

Има много фактори, които могат да влошат неразположението. Това са лошото хранене, липсата на сън, както и високите нива на стрес. В някои случаи физическото неразположение е придружено от други симптоми. Те варират в зависимост от основното заболяване.

Основни причини за физическо неразположение

Ако причинител е физическо заболяване, то се появяват симптоми като висока температура, коремна болка или спазми, увеличени лимфни възли, симптоми на грип като умора, треска, болки в гърлото, главоболие, кашлица, ставни болки, пропуснат или нередовен менструален цикъл, мускулни болки, рязка загуба на тегло.

Когато неразположението е свързано с емоционални или психически смущения, то се появяват депресия, затруднения с паметта, говора, проблеми с разбиране, писане, четене, раздразнителност, летаргия, безпокойство и разстройство на личността.

Ако физическото неразположение е придружено от парализа, неспособност за ядене и пиене, силна болка в корема или спазми, болка в гърдите, затруднено дишане и/или висока температура, то най-вероятно е животозастрашаващо. В този случай трябва да се потърси незабавна медицинска помощ.

След поставяне на диагнозата, ако има наличие на основно заболяване, се предприема нужното лечение. Ако състоянието е самостоятелно, се препоръчва почивка, ограничаване на стреса, здравословен хранителен режим и повече разходки на открито.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати