Алкохолизмът ще се лекува с компютърна игра

Алкохолизъм

Нов нетрадиционен метод за справяне с алкохолната зависимост изобретиха южнокорейски учени от университета на Чунан, съобщава информационният сайт RuNews24. Вместо трудни терапии и изтощителни упражнения любителите на чашката вече могат да се освободят от вредната си зависимост, докато играят на компютърна игра.

Геймплейят е съставен от три различни нива, всяко от които има определено влияние върху психиката и съответна трудност за възприятията на играещия. В първото ниво алкохолно зависимите геймъри ще трябва да се справят с различни логически задачи. Те са с леко ниво на трудност, като целта е да създадат в играещия спокойствие, но и да го заинтригуват.

Второто ниво съдържа най-голяма трудност за борещите се със зависимостта. В него участникът трябва да се справи с редица задачи, докато е в ресторант, където другите участници в играта консумират алкохол.

Така се очаква, след като са се отпуснали в първото ниво и са отвлекли мислите си от нуждата от алкохол, играещите да калят нервите си и да изпитат силата на волята си. Третото ниво е по-скоро образователно. Там играещите виждат до какви тежки последици – социални и физически, води злоупотребата със спиртни напитки.

Компютърни игри

Играта все още не е пусната в свободна продажба, защото учените искат да я усъвършенстват допълнително, като добавят още няколко нива към нея. До момента играта е тествана върху дванадесет доброволци, страдащи от алкохолизъм.

Участниците били подложени на този вид виртуална терапия в продължение на един месец. Изследователите са проследявали промените в мозъчната активност на доброволците, като са използвали магнитно резонансна томография.

След края на експеримента резултатите били повече от обнадеждаващи. Всичките участници се излекували от алкохолната си зависимост. Те са започнали по-добре да контролират емоциите си, а разположеният в мозъка им център на удоволствието - да функционира нормално.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати